У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана

01.05.2024. 19:29
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Локални рибар данас је у Неуму уловио Модруља, морског пса који је још познат под називима модри кучак, пас модрац, пас модрак, пас модруљ или зупка.

Како јављају читатељи  ради се о беби модруља који је тежак око 12 килограма, пише Херцеговинаинфо.

Овакви улови у Неуму нису чести, али не би требали ни бити јер их је дозвољено уловити само уколико спадају под тзв. случајне улове те их се не смије плански или организовано ловити.

Модруљ није ријеткост у Јадранском мору, но они су морски пси који живе у дубинама и ријетко се приближавају обали. Уколико се приближавају обали, то ће углавном бити у зимским мјесецима.

Сматра се једним од најопаснијих на свијету и најопаснијим морским псом Јадрана јер га попут велике бијеле псине привлачи крв па забуном, вребајући плијен попут риба, али и галебова који пливају на површини мора може напасти човјека.

Осим што их сматрају најопаснијим (уз великог бијелог) многи их сматрају најљепшим морским псима на свијету.

Снажан и брз морски пас

Ријеч је о снажној животињи препознатљивој по тијелу које има облик торпеда које му омогућује кретање морским дубинама брзином од 35 до 90 км/х што их чини једним од најбржих морских паса на свијету. На тијелу се истичу дугачке и шиљате пераје, њушка и велике очи.

Зуби модруља су трокутасти и назубљени с оштрим рубовима. Омогућује им то хватање склиских риба и главоножаца Зуби им цијели живот расту односно како једни отпадну други им нарасту.

Угрожена врста

Ова врста морског пса име је добила по модрој боји тијела. Просјечно нарасту између три и пол и четири метра, а тешки су до 150 килограма.

Уз њих се веже још једно 'нај'. Модруљ је морски пас који је врло радо виђен гост као улов на парангалима и рибарским мрежама те их се због претјераног излова сматра и једном од најугроженијих врста морских паса у свијету, па тако и у Јадранском мору.

Коментари 0
Повезане вијести
Владика Димитрије служио у Неуму, на темељима храма којем је потребна обнова (ФОТО) Владика Димитрије служио у Неуму, на темељима храма којем је потребна обнова (ФОТО)
Неум на удару јаког невремена Неум на удару јаког невремена
Ситуација код Неума све тежа Ситуација код Неума све тежа
Најчитаније
  • Фонд ПИО: Право на поновно одређивање пензије
    10h 55m
    0
  • Миљевина: Муж убио супругу, па себе
    13h 42m
    0
  • Пјесма која спаја Сарајево и Јасеновац
    9h 32m
    1
  • Прекинута "Гимназијада": Ученик претукао професора
    10h 50m
    0
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    13h 28m
    0