У „Орловачу“ враћене украдене кости праисторијског медвједа

13.05.2021. 10:14
0
ИЗВОР: СРНА

На Међународни дан музеја, 18. маја, у музеју Орловача у Сумбуловцу код Пала биће изложени сви палеонтолошки налази, као и кости праисторијског медвједа које се послије 12 година поново могу видјети, рекао је самостални стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале Младен Самарџић.

Самарџић је истакао да су кости праисторијског медвједа послије 12 година поново код њих, након што су украдене у мају 2009. године, нагласивши да је њихова вриједност непроцјењива јер је ријеч о експонатима који су по очуваности и величини међу највећим у свијету.

- Кости праисторијског медвједа су враћене у музеј Орловача, очишћене и адекватно заштићене, јер су неке претрпјеле мања оштећења због неадекватног руковања и транспорта - рекао је Самарџић, додајући да су чишћење и заштиту костију радили чланови Спелеолошко-еколошког друштва "Орловача".

Он је додао да га је контактирала полиција у априлу да погледа да ли су то украдене кости које су нађене у Мокром на огради у врећи.

- Препознао сам их и радило се о три лобање, поткољеницама, бутној кости, плећки, вилици које су огромне и показују величину медвједа који је тада настањивао пећину - навео је Самарџић.

Према његовим ријечима, на костима се налазе бројеви, ознаке мјесец и датум када су нађене.

- Кости које су отуђене, прво су нађене на првом спрату пећине Орловача, гдје су и пронађене јазбине медвједа који су ту обитавали. У току истраживања од 1975. до 2014. године пронађено је више од 10 непотпуних скелета пећинског медвједа старости преко 16.000 година - објашњава Самарџић.

Он је истакао да су палеонтолошки остаци које налазе у спелеолошким објектима општине Пале веома значајни и њихова вриједност је непроцјењива, па је 2014. године отворен музеј и урађена поставка археолошких и палеонтолошких експоната.

Самарџић је нагласио да ће Музеј пећине Орловача бити обогаћен новим експонатима који су нађени у току досадашњих истраживања.

Он је истакао да пећина Орловача може да буде бренд општине Пале, с обзиром на то да ова локална заједница има велики туристички потенцијал, због чега је акценат на развоју туризма и природним љепотама.

Самарџић је позвао све који желе да виде поставку палеонтолошких налаза у Музеју Орловача да дођу 18. маја од 9.00 до 15.00 часова, те истакао да је улаз у музеј бесплатан, док улазнице у пећину Орловача коштају од двије до четири КМ.

Кости које се налазе у музеју су палеонтолошки налази старости од 10.000 до 12.000 година.

Орловача је изванредан спелеолошки објекат у којем је прије 16.000 година живио пећински медвјед, далеки предак мрког медвједа.

Кости пећинског медвједа пронађене су 400 метара од улаза у пећину. 

Коментари 0
Повезане вијести
У недјељу гусларско вече у Палама У недјељу гусларско вече у Палама
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    8h 44m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 40m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    23h 24m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    21h 9m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    23h 30m
    0