У Палама одата пошта за све страдала хероје у Другом свјетском рату

09.05.2020. 12:02
0
ИЗВОР: Srna

Полагањем вијенаца на споменик народном хероју Милану Симовићу и палим борцима у Другом свјетском рату у Палама данас је обиљежен 9. мај - Дан побједе над фашизмом.

Замјеник амбасадора Руске Федерације у БиХ Алексеј Керестеђијанц је истакао да су народи Совјетског савеза и Југославије поднијели огромне жртве да се добије тешка битка.

-Изгубљено је 27 милиона живота од којих је било 13 милиона цивила. Огромне жртве су дали партизани, антифашисти који су учествовали у крвавим биткама посебно у БиХ са фазистима, нацистима- истакао је Керестеђијанц.

Он је рекао да је овај датум заједнички празник руског и српског народа, те да они у Русији дубоко памте и поштују тај несебичан подвиг гдје су пале огромне жртаве које нису биле узалудне.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић честитао је 9. мај и напоменуо да представници Градске управе у више општина у саставу града положу цвијеће и вијенце у част погинулих и на тај начин његују сјећање на њих.

Он је истакао да је претходних година организован низ активности како би се указало на значај овог датума, те подсјетио да се град прошле године укључио у манифестацију "Бесмртни пук", али да то због вируса корона нису у прилици да организују и ове године.

Вуковић је указао на одличну сарадњу са Руском Федерацијом, подсјетивши да су недавно склопили братимљење са градом Коломном у Московској области.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да становници Пала данас имају дужност да се присјете свих оних који су дали своје животе за одбрану Сарајевско-романијске регије, Републике Српске, јер је ријеч о хиљаду суграђана.

-Срби су кроз Први и Други Свјетски рат као и одбрамбено-отаџбински рат дали најсвјетлије за одбрану ових простора, а најамање што можемо учинити јесте да им се одужимо сјећањем на њих- изјавио је Југовић, честитајући Дан побједе над фазишмом.

Предсједник СУБНОР-а Пале Миломир Провић рекао је да су на овом просторима пале велике жртве. "Мој отац је сахрањен на овој спомен-костурници у којој је исписано 99 имена, 40 првобораца и три народна хероја. Потомци морају његовати и чувати традицију сјећање на Дан побједе над фашизмом, који се десио прије 75 година", нагласио је Провић.

Вијенце су положили представници амбасаде Руске федерације у БиХ, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, представници општине Пале и СУБНОР-а.

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    7h 58m
    6
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    21h 40m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    21h 8m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    19h 59m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    6h 0m
    0