У Палама промовисан други дио књиге "Рођени да вјечно живе"

20.03.2024. 21:02
5
ИЗВОР: srna.rs

На Палама је вечерас промовисан други дио књиге "Рођени да вјечно живе /Споменица добровољцима у Великом рату/" Миланка Чобовића који у свом дјелу говори о добровољцима са овог подручја који су се у Првом свјетском рату борили на страни Србије.

Чобовић је рекао да је у другом дијелу проширио истраживање на четири бивша среза - власенички, вишеградски, чајнички и фочански.

- Прикупио сам податке за још 1.500 добровољаца укомпонавано са 105 њихових фотографија, што би заједно са првим и другим дијелом износило 3.530 добровољаца и 550 фотографија - изјавио је Чобовић новинарима.

Он је навео да је пронашао и неке податке за добровољце са подручја Сарајевско-романијске регије које још нико од писаца није поменуо и били су потпуно заборављени.

Према његовим ријечима, у овој књизи помиње се око 11.000 до 12.000 имена и свако може наћи некога свога.

- Ту су и спискови људи који су страдали у логорима, убијених од аустроугарских власти, оних који су страдали као аустроуграски војници, као списак људи којима је Аустроугарска одузела држављанство јер у отишли са српском војском - рекао је Чобовић.

Директор Народне библиотеке Пале Бојан Чворо истакао је да је прва књига Чобовића "Рођени да вјечно живе" издата прије тери године.

Чворо се нада да ће и ова Чобовићева књига имати довољно одјека и да ће аутор истраживање проширити и на остале дијелове Републике Српске и БиХ како би остало забиљежено све што се дешавало у Првом свјетском рату.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Planina Javor 22.03.2024. 09:40
    Vran Kamen
  • Generic placeholder image
    Pale u srcu 21.03.2024. 09:44
    Šta će Čvoro nije on kadar koji je sposoban da nešto izgura i organizuje. Tužna činjenica je da direktor Narodne biblioteke bude čovjek koji je ima dvojku iz srpskog jezika - čitaj nepismen. Fond riječi nabrojiš na prste jedne ruke. Ko želi da se uvjeri neka pogleda neku njegovu emisiju, jer je po zanimanju novinar i do skoro se blamirao na javnom servisu. Plakati ili povraćati - pitanje je sad. Paljani nisu dostojni Milankovog djela!
  • Generic placeholder image
    Soko 21.03.2024. 06:12
    Svaka čast Čoboviću, na ovolikom trudu i utrošenom vremenu! A ti Čvoro, da imaš obraza odmah bi podnio ostavku, jer očito da ne znaš šta je knjiga i koja treba muka da se napiše ovako djelo. Je li se ovako pravi promocija? Ista slika je bila i prije tri godine kada je bila promocija prvog djela. Očito da ništa nisi naučio. Prihvati se vratila i kozlića, jer to ti je struka. Tuga do neba....
  • Generic placeholder image
    Анонимно 21.03.2024. 00:03
    Ovo je bruka i sramota za "direktora" Cvora i najavu promocije. Toliki trud covjeka i dvadesetak dusa u sali. Tuga! Cobovicu, tebi svaka cast!
  • Generic placeholder image
    Сарајлија 20.03.2024. 22:21
    Искрене честитке и подршка аутору!
Повезане вијести
У недјељу гусларско вече у Палама У недјељу гусларско вече у Палама
У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    16h 54m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 50m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    15h 54m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    12h 47m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    14h 44m
    0