У петак обиљежавање 30 година од формирања Сарајевско-романијског корпуса

16.05.2022. 12:02
0
ИЗВОР: katera.news

Борачка организација Источно Ново Сарајево у петак, 20. маја 2022. године обиљежиће формирања Прве сарајевске механизоване бригаде и Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Програм обиљежавања ће почети изложбом ратних фотографија у Културном центру Источно Ново Сарајево од 19. до 22. маја 2022. године, саопштено је из Борачке организације Источно Ново Сарајево.

Према програму обиљежавања, у 11.00 часова биће служен парастос погинулим борцима у Цркви Светом  великомученика Георгија на Врацама, а у 11.30 часова полагање вијенаца и цвијећа на централни крст Војничког гробља Враца и обраћање званичника.

У 13.00 часова биће уприличена Свечана академија у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Одлуком Главног штаба Војске Републике Српске 22. маја 1992. године формиран је Сарајевско-романијски корпус копнене војске, а зона одговорности Корпуса обухватала је подручје градских сарајевских општина, Хан Пијесак, Соколац и Рогатицу.

Сарајевско–романијски корпус није обухватао већи простор, али је зато имао веома деликатан задатак да блокира и под својом контролом држи Сарајево као главни град БиХ.

За све вријеме рата Сарајевско-романијски корпус није изгубио ни педља српске територије, а одбио је седам великих муслиманских офанзива у покушају деблокаде града Сарајева и спајање муслиманских снага на простору централне Босне.

У борбеним дејствима за слободу Републике Српске живот је положило око 3.500 бораца овог корпуса.

У оквиру Сарајевско-романијског корпуса 20. маја 1992. године формирана је Прва сарајевска механизована бригада.

Ова бригада састављена је од 40. механизоване бригаде, која је дислоцирана из Загреба на простор Лукавице и 49. моторизоване бригаде. По свом саставу била је велике ватрене моћи, па је најчешће давала готове јединице у састав других јединица слабије ватрене моћи.

Бригада је током цијелог рата пружала артиљеријску подршку свим јединицама Сарајевско-романијски корпус.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    10h 9m
    0
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    1h 17m
    1
  • Снијег поново забијелио БиХ
    22h 30m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    4h 0m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    21h 18m
    0