У подручним школама у околини Пала нема ниједног првачића

02.09.2019. 10:28
0
ИЗВОР: Srpska.info

У основним школама „Пале“ и „Србија“ у општини Пале у школске клупе је сјео мањи број првачића у односу на уписни рок за прошлу годину, док је у основној школи „Мокро“ број ученика првог разреда у благом порасту, у централној школи.

Проблем због недовољног броја ученика највише ће ове године осјетити управо Основна школа „Србија“, то јест њена подручна школа у Подграбу и подручне школе ОШ „Мокро“ на Вучијој Луци, Хреши и у Кадином селу, гдје није уписан ниједан првачић.

Директор Основне школе „Србија“ Сања Марковић каже да су у новој, предстојећој школској 2019/20. уписали 57 ученика у први разред, који ће бити расподијељени у два одјељења у централној школи, док у подручном одјељењу у Подграбу нема ниједног ученика.

– Задовољни смо одзивом дјеце са нашег уписног подручја, али је генерално ова генерација малобројна због чега имамо и једно одјељење ученика првог разреда мање у односу на претходне године – каже Марковићева.

Додаје да у подручној школи у Подграбу по први пут није уписан ниједан првачић.

– Управа школе и колеге су вриједно радили током љета и обезбиједили све потребне услове за почетак нове школске године. Свим ученицима, њиховим родитељима, као и колегама желим срећну и успјешну нову школску годину – додаје Марковићева.

Директор Основне школе „Мокро“ Радмила Веселиновић истиче да је ове године у централној школи у Мокром уписан 21 првачић, док најмлађих ученика у овом уписном року нема у подручним школама на Вучијој Луци, Хреши и у Кадином селу.

– У подручним школама немамо првачића, а иначе број дјеце на нивоу школе се смањује, што је посљедица миграције становништва – каже Веселиновићева.

И у најбројнијој и најстаријој Основној школи „Пале“ ове школске године мање је уписаних првачића у односу на претходну школску годину.

Директор школе Александар Рајић каже да су ове школске године уписана 93 првачића, што је за око 11 првачића мање у односу на прошлу годину. Он каже да је број уписаних првачића просјечан за посљедњих 5 година, те да се не ради о превеликом паду броја уписаних ђака, када је ријеч о овој школи.

Слика

– То јесте одређен пад у односу на прошлу годину, али гледајући посљедњих пет година, то је просјечан број ученика који се креће око њих десетак „горе – доле“. Протеклих година уписујемо по четири одјељења, а да би формирали толико одјељења потребно нам је више од 90 ученика – каже Рајић.

Гледајући период од 20 година уназад, колико он ради у овој школи, број ученика је у паду, што због миграције становништва, што због подјеле ученика и наставног кадра на две школе у самим Палама.

– Када сам ја почео да радим 1998. године, у ову школу је уписано више од 2.200 ученика. Нажалост, данас у обје школе у Палама има мање од 1.600 ученика – каже Рајић.

Број одјељења преполовљен

Прије оснивања нове школе „Србија“ у Палама, број одјељења се, у тада јединој школи „Пале“, кретао и до 9, док сада у овој школи постоје 4 одјељења, у „Србији“ 2 и у подручној школи у Подграбу једно одјељење.

Коментари 0
Повезане вијести
Посљедице НАТО бомби са осиромашеним уранијумом се и данас осјећају Посљедице НАТО бомби са осиромашеним уранијумом се и данас осјећају
Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 7m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 49m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 17m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 38m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 47m
    0