У понедјељак почиње упис у средње школе у Српској

10.06.2020. 15:33
0
ИЗВОР: Nezavisne

Упис ученика у средње школе у Републици Српској почиње у понедјељак, и како је данас појаснила Наталија Тривић, министар просвјете и културе Републике Српске, упис ће се обављати редовно уз прописане мјере Института за јавно здравство РС.

Такође је додала да ће ученици који упишу дефицитарна занимања имати стипендије у износу од 100 КМ.

Пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње школе почиње у понедјељак, 15. јуна, а завршава се у уторак, 16. јуна, за ученике који имају 60 и више бодова. Резултати уписа објављују се у четвртак, 18. јуна, до 10 часова на огласној табли школе.

Пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње и трогодишње школе почиње у понедјељак, 22. јуна, а завршава се у сриједу 24. јуна, за ученике који имају мање од 60 бодова. Резултати уписа објављују се у петак, 26. јуна до 10 часова на огласној табли школе.

Пријем докумената  за упис ученика у средње четворогодишње и трогодишње школе у јулском уписном року почиње у понедјељак, 06. јула и завршава се у сриједу, 08. јула. Резултати уписа објављују се у петак 10. јула до 10 часова на огласној табли школе.

Од понедјељка, 13. јула до петка 17. јула кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање уписују се у школе, односно смјерове у гимназијама, струке и занимања у средњим техничким и средњим стручним школама гдје има слободног мјеста.

Право уписа у први разред средње школе имају ученици са завршеном основном школом који на дан уписа нису старији од 17 година.

Сви ученици са територије Републике Српске и ФБиХ конкуришу под једнаким условима за упис у први разред јавне школе, без обзира на то гдје су завршили основну школу.

Испуњавање услова кандидати доказују оригиналним свједочанствима о завршеним разредима основне школе и изводом из матичне књиге рођених.

Редослијед кандидата утврђује се према укупном броју бодова добијених на основу:

1. Општег успјеха у основној школи;

2. Посебног успјеха у основној школи из пет предмета значајних за занимање у одређеној струци, односно у смјеру гимназије за који кандидати конкуришу, као и за упис у умјетничке школе;

3. Резултата остварених на посебном испиту за умјетничке школе.

Приликом уписа кандидати се могу пријавити у највише два занимања у стручним школама, два смјера у гимназији или два одсјека у умјетничким школама. Кандидатима се бодују резултати у успјеху у оба занимања, смјера или одсјека. Рангирање се врши према успјеху у оба занимања, смјера или одсјека.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    16h 20m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    5h 33m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    5h 4m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    5h 27m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    20h 24m
    0