У понедјељак почиње упис у средње школе у Српској

10.06.2020. 15:33
0
ИЗВОР: Nezavisne

Упис ученика у средње школе у Републици Српској почиње у понедјељак, и како је данас појаснила Наталија Тривић, министар просвјете и културе Републике Српске, упис ће се обављати редовно уз прописане мјере Института за јавно здравство РС.

Такође је додала да ће ученици који упишу дефицитарна занимања имати стипендије у износу од 100 КМ.

Пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње школе почиње у понедјељак, 15. јуна, а завршава се у уторак, 16. јуна, за ученике који имају 60 и више бодова. Резултати уписа објављују се у четвртак, 18. јуна, до 10 часова на огласној табли школе.

Пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње и трогодишње школе почиње у понедјељак, 22. јуна, а завршава се у сриједу 24. јуна, за ученике који имају мање од 60 бодова. Резултати уписа објављују се у петак, 26. јуна до 10 часова на огласној табли школе.

Пријем докумената  за упис ученика у средње четворогодишње и трогодишње школе у јулском уписном року почиње у понедјељак, 06. јула и завршава се у сриједу, 08. јула. Резултати уписа објављују се у петак 10. јула до 10 часова на огласној табли школе.

Од понедјељка, 13. јула до петка 17. јула кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање уписују се у школе, односно смјерове у гимназијама, струке и занимања у средњим техничким и средњим стручним школама гдје има слободног мјеста.

Право уписа у први разред средње школе имају ученици са завршеном основном школом који на дан уписа нису старији од 17 година.

Сви ученици са територије Републике Српске и ФБиХ конкуришу под једнаким условима за упис у први разред јавне школе, без обзира на то гдје су завршили основну школу.

Испуњавање услова кандидати доказују оригиналним свједочанствима о завршеним разредима основне школе и изводом из матичне књиге рођених.

Редослијед кандидата утврђује се према укупном броју бодова добијених на основу:

1. Општег успјеха у основној школи;

2. Посебног успјеха у основној школи из пет предмета значајних за занимање у одређеној струци, односно у смјеру гимназије за који кандидати конкуришу, као и за упис у умјетничке школе;

3. Резултата остварених на посебном испиту за умјетничке школе.

Приликом уписа кандидати се могу пријавити у највише два занимања у стручним школама, два смјера у гимназији или два одсјека у умјетничким школама. Кандидатима се бодују резултати у успјеху у оба занимања, смјера или одсјека. Рангирање се врши према успјеху у оба занимања, смјера или одсјека.

Коментари 0
Повезане вијести
Оборен љетни рекорд у потрошњи струје Оборен љетни рекорд у потрошњи струје
У Гацку косидба завршена, квалитет сијена бољи У Гацку косидба завршена, квалитет сијена бољи
Apple MacBook лаптопи у m:tel понуди Apple MacBook лаптопи у m:tel понуди
Најчитаније
 • Ово је полицајац који је убијен у Лозници
  19h 26m
  5
 • Ушао у лифт у суботу, а изашао у понедјељак
  11h 30m
  0
 • Рањени полицајац открио детаље крвавог пира Албанца
  9h 0m
  1
 • Од морбила преминуо младић у Сарајеву
  16h 49m
  0
 • Прекид електричне енергије у Палама
  20h 37m
  0