У прошлој годину на путевима Српске живот изгубила 101 млада особа

09.11.2022. 13:11
0
ИЗВОР: srna.rs

У саобраћајним несрећама у Републици Српској у прошлој години погинула је 101 млада особа, а сваке године је око 30 одсто младих међу погинулима у саобраћајним удесима, рекао је данас у Котор Варошу представник Агенције за безбједност саобраћаја Српске Никола Торбица.

Торбица је на предавању о безбједности младих у саобраћају за ученике трећих и четвртих разреда Средњошколског центра "Никола Тесла" нагласио да се мора радити на томе да се код младих створи свијест о значају везивања појаса, као и томе да не смију возити пијани.

Он је нагласио да је циљ промијенити став младих о безбједности саобраћаја, који је углавном да могу и знају све.

Торвица је рекао да Агенција, заједно са Удружењем жртава саобраћајних незгода "Степ" из Бањалуке реализује пројекат "Кад се живот преокрене", рађен по узору на позитивне свјетске праксе образовања средњошколаца о проблемима у саобраћају.

- Циљ пројекта је образовање што већег броја матураната који ће послушати ово предавање и усвојити знања, јер су на почетку полагања возачког испита - рекао је Торбица Срни.

Он је навео да пројектом желе да обухвате бар 70 одсто једне генерације јер би се тада могли видјети велики помаци у образовању ученика и у безбједности саобраћаја.

- У протеклој години је око 2.000 ученика послушало ово предавање, видјели смо да су многи од њих промијенили своје ставове након што су га послушали - истакао је Торбица.

Он је навео да су у прошлој години посјетили 15 јединица локалне самоуправе, а ове године је планирано 20.

Торбица је појаснио да је пројекат замишљен тако да у почетку говори о основним елементима безбједности саобраћаја, док се други дио односи на личну причу особе која је настрадала у саобраћајној незгоди и доживјела тешке повреде, односно трајни инвалидитет.

Своју животну причу ученицима је испричао и Зоран Вујин, који је у саобраћајној незгоди задобио трајни инвалидитет.

- Циљ пројекта је да заједничким стручним предавањем утичемо на младе возаче да поштују саобраћајне прописе и тако их спасимо од могућих незгода - нагласио је Вујин.

Ученици Владан Тркуља и Марио Бјелобрк сматрају да је ово предавање изузетно поучно, прије свега за будуће возаче, јер указује на посљедице невезивања појаса, али и употребе мобилних телефона у вожњи.

Учесници су имали прилику да користе "пијане наочаре" које симулирају ефекте алкохола на организам, како би им било показано које се способности губе када се управља возилом под дејством алкохола.

Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске данас ће предавање о овој теми организовати и у Средњошколском центру "Јован Дучић" у Теслићу.

Коментари 0
Повезане вијести
На путевима у БиХ лани погинуло 255 лица На путевима у БиХ лани погинуло 255 лица
У саобраћајној несрећи у Власеници смртно страдао мушкарац У саобраћајној несрећи у Власеници смртно страдао мушкарац
Мјере забране осумњиченој за изазивање саобраћајне несреће Мјере забране осумњиченој за изазивање саобраћајне несреће
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    8h 33m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    22h 47m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    20h 54m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    19h 42m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    2h 24m
    0