U prošloj godinu na putevima Srpske život izgubila 101 mlada osoba

09.11.2022. 13:11
0
IZVOR: srna.rs

U saobraćajnim nesrećama u Republici Srpskoj u prošloj godini poginula je 101 mlada osoba, a svake godine je oko 30 odsto mladih među poginulima u saobraćajnim udesima, rekao je danas u Kotor Varošu predstavnik Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Nikola Torbica.

Torbica je na predavanju o bezbjednosti mladih u saobraćaju za učenike trećih i četvrtih razreda Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla" naglasio da se mora raditi na tome da se kod mladih stvori svijest o značaju vezivanja pojasa, kao i tome da ne smiju voziti pijani.

On je naglasio da je cilj promijeniti stav mladih o bezbjednosti saobraćaja, koji je uglavnom da mogu i znaju sve.

Torvica je rekao da Agencija, zajedno sa Udruženjem žrtava saobraćajnih nezgoda "Step" iz Banjaluke realizuje projekat "Kad se život preokrene", rađen po uzoru na pozitivne svjetske prakse obrazovanja srednjoškolaca o problemima u saobraćaju.

- Cilj projekta je obrazovanje što većeg broja maturanata koji će poslušati ovo predavanje i usvojiti znanja, jer su na početku polaganja vozačkog ispita - rekao je Torbica Srni.

On je naveo da projektom žele da obuhvate bar 70 odsto jedne generacije jer bi se tada mogli vidjeti veliki pomaci u obrazovanju učenika i u bezbjednosti saobraćaja.

- U protekloj godini je oko 2.000 učenika poslušalo ovo predavanje, vidjeli smo da su mnogi od njih promijenili svoje stavove nakon što su ga poslušali - istakao je Torbica.

On je naveo da su u prošloj godini posjetili 15 jedinica lokalne samouprave, a ove godine je planirano 20.

Torbica je pojasnio da je projekat zamišljen tako da u početku govori o osnovnim elementima bezbjednosti saobraćaja, dok se drugi dio odnosi na ličnu priču osobe koja je nastradala u saobraćajnoj nezgodi i doživjela teške povrede, odnosno trajni invaliditet.

Svoju životnu priču učenicima je ispričao i Zoran Vujin, koji je u saobraćajnoj nezgodi zadobio trajni invaliditet.

- Cilj projekta je da zajedničkim stručnim predavanjem utičemo na mlade vozače da poštuju saobraćajne propise i tako ih spasimo od mogućih nezgoda - naglasio je Vujin.

Učenici Vladan Trkulja i Mario Bjelobrk smatraju da je ovo predavanje izuzetno poučno, prije svega za buduće vozače, jer ukazuje na posljedice nevezivanja pojasa, ali i upotrebe mobilnih telefona u vožnji.

Učesnici su imali priliku da koriste "pijane naočare" koje simuliraju efekte alkohola na organizam, kako bi im bilo pokazano koje se sposobnosti gube kada se upravlja vozilom pod dejstvom alkohola.

Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske danas će predavanje o ovoj temi organizovati i u Srednjoškolskom centru "Jovan Dučić" u Tesliću.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na putevima u BiH lani poginulo 255 lica Na putevima u BiH lani poginulo 255 lica
U saobraćajnoj nesreći u Vlasenici smrtno stradao muškarac U saobraćajnoj nesreći u Vlasenici smrtno stradao muškarac
Mjere zabrane osumnjičenoj za izazivanje saobraćajne nesreće Mjere zabrane osumnjičenoj za izazivanje saobraćajne nesreće
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    4h 7m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    17h 4m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    15h 26m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    1h 18m
    1
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    17h 40m
    3