У протекла три мјесеца стање безбједности задовољавајуће

15.04.2021. 15:35
1
ИЗВОР: Катера

У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана редовна конференција за новинаре, на којој су од стране руководства Управе презентовани резултати рада за протекла три мјесеца текуће године.

Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац оцијенио је стање безбједности у овом тромјесечју као стабилно и задовољавајуће. Кривична дјела са већим степеном друштвене опасности нису регистрована, као ни прошле године у упоредном периоду. Расвијетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу износи 65,3%, док је укупна расвијетљеност кривичних дјела 86,5%.

Од укупно 41 кривично дјело извршено од стране непознатих починиаца, расвијетљена су 32 кривична дјела, а из претходних година осам и то шест тешких крађа и двије крађе.

Слика

Фото: Катера

Расвијетљено је кривично дјело крађа путничког аутомобила, које је пронађено и враћено власнику, а против извршиоца достављен извјештај надлежном тужилаштву, као и једно кривично дјело изазивање опште опасности.

Регистрована су три кривична дјела разбојништва, седам кривичних дјела против живота и тијела и један напад на овлаштено службено лице.

Евидентирано је 20 кривичних дјела насиља у породици али начелник Шеховац сматра да ће правилном примјеном закона са новим измјенама и допунама и адекватном санкцијом овај број бити смањен.

Истиче јако добру сарању са свим субјектима коју участвују у примјени закона, почевши од тужилаштва, суда, центра за социјални рад и других.

Такође, начелник ПУ Источно Сарајево истиче добру сарадњу са републичким и општинским инспекцијским органима, Комуналном полицијом, у вријеме трајања појачаних мјера у спречавању ширења корона вируса.

Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму које би изазвало осјећај узнемирености грађана није било, тако да је стање и из ове области задовољавајуће. У области безбједности саобраћаја забиљежене су двије незгоде са погинулим лицима, а укупан број незгода смањен је за 5,6%.

Као добра резултат у проткела три мјесеца начелник Шеховац издвојио је и успјешно обезбјеђење зимске туристичке сезоне на Јахорини и нагласио да ће рад полиције и даље бити усмјерен на очување повољног стања безбједности на олимпијској планини и у предстојећој љетној сезони.

На подручју које оперативно покрива ПУ Источно Сарајево, у протекла три мјесеца регистровано је 118 кривичних дјела,  поднесено 109 извјештаја о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву, против 116 лица, од којих је 29 повратника у извршењу кривичних дјела и један малољетни извршилац, навео је начелник Сектора криминалистичке полиције Радомир Церовина.

Церовина истиче да је од укупног броја кривичних дјела, 98 дјело из области општег криминалитета,11 привредног криминалитета и четири кривична дјела у вези са злоупотребом опојних дрога и пет кривичних дјела из области безбједности јавног саобраћаја.

У области привредног криминалитета, поднесено је осам извјештаја тужилаштву, против 10 лица. Укупна материјална штета причињена наведеним дјелима износи 763.209, 00 КМ, док је износ противправне имовинске користи 248.064,00КМ.

Када је упитању област организованог криминалитета обрађено је 56 предмета. Поднесена су 4 извјештаја, против четири лица за четири кривична дјела. Поднесено седам захтјева за покретање прекршајног поступка из ове области и издато 39 прекршајних налога. Одузета је мања количина опојне дроге марихуана и спид.

Слика

Фото: Катера

У протеклој године на подручју ПУ Источно Сарајево евидентирано је 118 нарушавања јавног реда и мира  и 133  прекршај из ове области, против 155 лица, за која је поднесено 14 захтјева за покретање прекршајног поступка и издато 135 прекршајних налога, наводи начелник Сектора полиције Милан Чворо.

У структури прекршаја најчешћи су туча и физички напад (26), уживање опојне дроге 22), вријеђање (19) и др.

Догодило се 170 саобраћајних незгода од којих су двије незгоде са погинулим лицима, седам незгода са теже повријеђеним лицима, 24 са лакшим повредама лица и 137 незгода са материјалном штетом.

Регистровано 7.228 прекршаја из областисаобраћаја, док је из саобраћаја искључен 321возача и 63 возила., додао је начелник Чворо.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Pera iz DDR-a 15.04.2021. 16:55
    Šehovcu konačno objasnili kako se nosi policijska jakna. Pohvalno.
Повезане вијести
Акција добровољног даривања крви у петак на Палама Акција добровољног даривања крви у петак на Палама
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    10h 17m
    3
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    10h 49m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    6h 0m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    10h 58m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    14h 5m
    0