U protekla tri mjeseca stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

15.04.2021. 15:35
1
IZVOR: Katera

U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo danas je održana redovna konferencija za novinare, na kojoj su od strane rukovodstva Uprave prezentovani rezultati rada za protekla tri mjeseca tekuće godine.

Načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio je stanje bezbjednosti u ovom tromjesečju kao stabilno i zadovoljavajuće. Krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti nisu registrovana, kao ni prošle godine u uporednom periodu. Rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 65,3%, dok je ukupna rasvijetljenost krivičnih djela 86,5%.

Od ukupno 41 krivično djelo izvršeno od strane nepoznatih počiniaca, rasvijetljena su 32 krivična djela, a iz prethodnih godina osam i to šest teških krađa i dvije krađe.

Slika

Foto: Katera

Rasvijetljeno je krivično djelo krađa putničkog automobila, koje je pronađeno i vraćeno vlasniku, a protiv izvršioca dostavljen izvještaj nadležnom tužilaštvu, kao i jedno krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

Registrovana su tri krivična djela razbojništva, sedam krivičnih djela protiv života i tijela i jedan napad na ovlašteno službeno lice.

Evidentirano je 20 krivičnih djela nasilja u porodici ali načelnik Šehovac smatra da će pravilnom primjenom zakona sa novim izmjenama i dopunama i adekvatnom sankcijom ovaj broj biti smanjen.

Ističe jako dobru saranju sa svim subjektima koju učastvuju u primjeni zakona, počevši od tužilaštva, suda, centra za socijalni rad i drugih.

Takođe, načelnik PU Istočno Sarajevo ističe dobru saradnju sa republičkim i opštinskim inspekcijskim organima, Komunalnom policijom, u vrijeme trajanja pojačanih mjera u sprečavanju širenja korona virusa.

Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu koje bi izazvalo osjećaj uznemirenosti građana nije bilo, tako da je stanje i iz ove oblasti zadovoljavajuće. U oblasti bezbjednosti saobraćaja zabilježene su dvije nezgode sa poginulim licima, a ukupan broj nezgoda smanjen je za 5,6%.

Kao dobra rezultat u protkela tri mjeseca načelnik Šehovac izdvojio je i uspješno obezbjeđenje zimske turističke sezone na Jahorini i naglasio da će rad policije i dalje biti usmjeren na očuvanje povoljnog stanja bezbjednosti na olimpijskoj planini i u predstojećoj ljetnoj sezoni.

Na području koje operativno pokriva PU Istočno Sarajevo, u protekla tri mjeseca registrovano je 118 krivičnih djela,  podneseno 109 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu, protiv 116 lica, od kojih je 29 povratnika u izvršenju krivičnih djela i jedan maloljetni izvršilac, naveo je načelnik Sektora kriminalističke policije Radomir Cerovina.

Cerovina ističe da je od ukupnog broja krivičnih djela, 98 djelo iz oblasti opšteg kriminaliteta,11 privrednog kriminaliteta i četiri krivična djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga i pet krivičnih djela iz oblasti bezbjednosti javnog saobraćaja.

U oblasti privrednog kriminaliteta, podneseno je osam izvještaja tužilaštvu, protiv 10 lica. Ukupna materijalna šteta pričinjena navedenim djelima iznosi 763.209, 00 KM, dok je iznos protivpravne imovinske koristi 248.064,00KM.

Kada je upitanju oblast organizovanog kriminaliteta obrađeno je 56 predmeta. Podnesena su 4 izvještaja, protiv četiri lica za četiri krivična djela. Podneseno sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka iz ove oblasti i izdato 39 prekršajnih naloga. Oduzeta je manja količina opojne droge marihuana i spid.

Slika

Foto: Katera

U protekloj godine na području PU Istočno Sarajevo evidentirano je 118 narušavanja javnog reda i mira  i 133  prekršaj iz ove oblasti, protiv 155 lica, za koja je podneseno 14 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato 135 prekršajnih naloga, navodi načelnik Sektora policije Milan Čvoro.

U strukturi prekršaja najčešći su tuča i fizički napad (26), uživanje opojne droge 22), vrijeđanje (19) i dr.

Dogodilo se 170 saobraćajnih nezgoda od kojih su dvije nezgode sa poginulim licima, sedam nezgoda sa teže povrijeđenim licima, 24 sa lakšim povredama lica i 137 nezgoda sa materijalnom štetom.

Registrovano 7.228 prekršaja iz oblastisaobraćaja, dok je iz saobraćaja isključen 321vozača i 63 vozila., dodao je načelnik Čvoro.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Pera iz DDR-a 15.04.2021. 16:55
    Šehovcu konačno objasnili kako se nosi policijska jakna. Pohvalno.
Povezane vijesti
U avgustu manje krivičnih djela, jedno lice smrtno stradalo U avgustu manje krivičnih djela, jedno lice smrtno stradalo
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Policija ga isključila iz saobraćaja, on nastavio voziti i izazvao sudar Policija ga isključila iz saobraćaja, on nastavio voziti i izazvao sudar
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 4m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 59m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 53m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 2m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 12m
    0