У радионици Младенке Чајевић из Пала настају уникатни предмети (ФОТО)

30.06.2023. 10:28
0
ИЗВОР: katera.news

Младенка Чајевић из Пала бави се помало несвакидашњим послом за жену. Заправо, већина људи би рекла необичним. А за њу је то сасвим обични хоби.

Она је тренутно једина на подручју Пала која уз помоћ ЦНЦ машине прави бројне уникатне предмете широких намјена. У њеној радионици настају украсни предмети, панели за разне врсте забава и прослава, рамови за слике, топери и сталци за торте, облоге за радијаторе.

На почетку разговора за портал „Катера“ Младенка је објаснила да ЦНЦ машина управља алатом за резање, користећи рачунарско програмирање.

- Назив ЦНЦ је заправо скраћеница за енглески израз " Computer Numeric Control" што у преводу значи рачунарско нумеричко управљање.  Moja ЦНЦ машина је малих димензија (100x160 центиметарам) и првенствено је намијењена за резање дрвених материјала, али мијењањем алата може да обрађује и плексиглас, стиропор, стиродур, а претпостављам и још неке материјале које нисам до сада пробала – објаснила је наша саговорница.

Израдом уникатних предмета Младенка је почела да се бави прије двије године, а реакција околине је била веома позитивна, на њено велико изненађење.

Многи су ме, додаје, у почетку подржали и данас ме бодре и охрабрују.

Кренула је са израдом мањих елемената попут подметача за чаше, зидних сатова, a временом је почела са израдом већих елементе као што су панели за прославе, столићи за слатки сто, столице за дјецу.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

 Фото: Уступљене фотографије

С обзором на то да је завршила архитектуру и да  је запослена у струци, све оно што је научила у теорији одлучила је да примијени у пракси.

- Пошто често сарађујем са столарима и монтерима намјештаја примијетила сам да уколико пројекат ентеријера има елементе са необичним облицима или облинама, да их је тешко извести. А ја, која доста сједим испред компјутера и лаптопа, а искрено да кажем нисам спортски тип, имала сам потребу да поред редовног посла имам и хоби са мало физичке активности. Тако да сам своју креативност из једног смјера окренула у други и из хобија купила ЦНЦ машину – рекла је она.

Младенка је самоука, а због недостатка времена, истиче,  није успијевала да заврши курс за рад на овим машинама. На самом почетку је имала неколико упута од продавца ЦНЦ машине, а послије се сналазила сама, ломила алате, посматрала рад машинe и временом учила.

За израду предмета углавном користи сирови медијапан, дрво, лесомал плоче различитих дебљина, плексиглас и стиропор. У зависности од тога шта израђује, од идеје па до настанка финалног производа потребно јој је од једног до три или четири дана.

- Елементи који се не фарбају и не лијепе или везују шарафима могу бити готови и за два-три сата, док има и елемената за чију израду треба и три-четири дана – додаје она.

У својој радионици ради све по наруџби, а с обзиром на то да има различите типове купаца има и различите приступе изради.

- Неки купци имају идеју и већ раније одређене димензије и боју, док другима помогнем, наскицирам и предложим неке детаље. У радионици сам до сада највише направила сталака за торте и крофнице, табли за добродошлицу, и кутија за даривање – наводи наша саговорница.

Младенка је нагласила да је у послу који ради најбитнија добра воља и оптимизам, а много јој значи и неизмјерна подршка породице. Највећа подршка и помоћ у радионици су јој мајка и сестре, које шмирглају, фарбају, пакују и адресирају.

Како истиче, за све су ту.

- За физички тешке ствари, с времена на вријеме, у помоћ прискоче и отац и брат – додаје она.

За крај разговора, Младенка истиче да не постоји продајно мјесто, него да сви заинтересовани њене уникатне предмета могу наручити на Инстаграм и Фејсбук профилима.

Коментари 0
Повезане вијести
Отворен Конзулат Србије у Палама, Љевнаић почасни конзул Отворен Конзулат Србије у Палама, Љевнаић почасни конзул
Монодрама „К'о камен“ у недјељу у Палама Монодрама „К'о камен“ у недјељу у Палама
Плесни студио „Фуего“ и ове године организује спектакл у Палама Плесни студио „Фуего“ и ове године организује спектакл у Палама
Најчитаније
 • Возач камиона из БиХ нестао у Словенији, породица моли за помоћ
  11h 21m
  0
 • Пронађен Бијељинац за којим се трагало у Словенији
  2h 35m
  0
 • Јолић: Извршене припреме за зимско одржавање саобраћајница
  10h 40m
  1
 • Укључимо се у акцију „Један слаткиш, једно дијете“
  11h 27m
  0
 • Поднесено око 6.000 захтјева за јединствен мјесечни борачки додатак
  2h 0m
  0