U radionici Mladenke Čajević iz Pala nastaju unikatni predmeti (FOTO)

30.06.2023. 10:28
0
IZVOR: katera.news

Mladenka Čajević iz Pala bavi se pomalo nesvakidašnjim poslom za ženu. Zapravo, većina ljudi bi rekla neobičnim. A za nju je to sasvim obični hobi.

Ona je trenutno jedina na području Pala koja uz pomoć CNC mašine pravi brojne unikatne predmete širokih namjena. U njenoj radionici nastaju ukrasni predmeti, paneli za razne vrste zabava i proslava, ramovi za slike, toperi i stalci za torte, obloge za radijatore.

Na početku razgovora za portal „Katera“ Mladenka je objasnila da CNC mašina upravlja alatom za rezanje, koristeći računarsko programiranje.

- Naziv CNC je zapravo skraćenica za engleski izraz " Computer Numeric Control" što u prevodu znači računarsko numeričko upravljanje.  Moja CNC mašina je malih dimenzija (100x160 centimetaram) i prvenstveno je namijenjena za rezanje drvenih materijala, ali mijenjanjem alata može da obrađuje i pleksiglas, stiropor, stirodur, a pretpostavljam i još neke materijale koje nisam do sada probala – objasnila je naša sagovornica.

Izradom unikatnih predmeta Mladenka je počela da se bavi prije dvije godine, a reakcija okoline je bila veoma pozitivna, na njeno veliko iznenađenje.

Mnogi su me, dodaje, u početku podržali i danas me bodre i ohrabruju.

Krenula je sa izradom manjih elemenata poput podmetača za čaše, zidnih satova, a vremenom je počela sa izradom većih elemente kao što su paneli za proslave, stolići za slatki sto, stolice za djecu.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

 Foto: Ustupljene fotografije

S obzorom na to da je završila arhitekturu i da  je zaposlena u struci, sve ono što je naučila u teoriji odlučila je da primijeni u praksi.

- Pošto često sarađujem sa stolarima i monterima namještaja primijetila sam da ukoliko projekat enterijera ima elemente sa neobičnim oblicima ili oblinama, da ih je teško izvesti. A ja, koja dosta sjedim ispred kompjutera i laptopa, a iskreno da kažem nisam sportski tip, imala sam potrebu da pored redovnog posla imam i hobi sa malo fizičke aktivnosti. Tako da sam svoju kreativnost iz jednog smjera okrenula u drugi i iz hobija kupila CNC mašinu – rekla je ona.

Mladenka je samouka, a zbog nedostatka vremena, ističe,  nije uspijevala da završi kurs za rad na ovim mašinama. Na samom početku je imala nekoliko uputa od prodavca CNC mašine, a poslije se snalazila sama, lomila alate, posmatrala rad mašine i vremenom učila.

Za izradu predmeta uglavnom koristi sirovi medijapan, drvo, lesomal ploče različitih debljina, pleksiglas i stiropor. U zavisnosti od toga šta izrađuje, od ideje pa do nastanka finalnog proizvoda potrebno joj je od jednog do tri ili četiri dana.

- Elementi koji se ne farbaju i ne lijepe ili vezuju šarafima mogu biti gotovi i za dva-tri sata, dok ima i elemenata za čiju izradu treba i tri-četiri dana – dodaje ona.

U svojoj radionici radi sve po narudžbi, a s obzirom na to da ima različite tipove kupaca ima i različite pristupe izradi.

- Neki kupci imaju ideju i već ranije određene dimenzije i boju, dok drugima pomognem, naskiciram i predložim neke detalje. U radionici sam do sada najviše napravila stalaka za torte i krofnice, tabli za dobrodošlicu, i kutija za darivanje – navodi naša sagovornica.

Mladenka je naglasila da je u poslu koji radi najbitnija dobra volja i optimizam, a mnogo joj znači i neizmjerna podrška porodice. Najveća podrška i pomoć u radionici su joj majka i sestre, koje šmirglaju, farbaju, pakuju i adresiraju.

Kako ističe, za sve su tu.

- Za fizički teške stvari, s vremena na vrijeme, u pomoć priskoče i otac i brat – dodaje ona.

Za kraj razgovora, Mladenka ističe da ne postoji prodajno mjesto, nego da svi zainteresovani njene unikatne predmeta mogu naručiti na Instagram i Fejsbuk profilima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Osmogodišnja Irina sa Pala niže uspjehe u karateu Osmogodišnja Irina sa Pala niže uspjehe u karateu
U nedjelju guslarsko veče u Palama U nedjelju guslarsko veče u Palama
U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
Najčitanije
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    18h 51m
    10
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    1h 46m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    5h 51m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    5h 55m
    2
  • Djevojčica pala sa 13. sprata i preživjela
    17h 39m
    0