У Републици Српској укинути попусти при регистрацији возила

10.04.2020. 14:09
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Грађане Српске који су претходних дана регистровали возила дочекао је хладан туш, јер осигуравајуће куће више не одобравају попусте за ову услугу.

До понедјељка су, наиме, бројна осигуравајућа друштва давала попусте на полису осигурања, на начин да, када је, рецимо, полиса износила 250 марака, власник возила би је добијао јефтиније за 10 одсто, 20 одсто или чак и више од тога.

Таквих погодности више нема, а возачи су огорчени што се то дешава баш у доба када им је због ситуације у којој се налазимо битна свака марка.

- Прије три дана регистовала сам аутомобил и очекивала сам да ће ме то коштати, рецимо 400 до 450 КМ. Међутим, из осигуравајуће куће су ми рекли да сада плаћам скупље јер су сви попусти укинути због новонастале ситуације - рекла је за "Независне" једна Бањалучанка.

Ово јој је, додаје, прва регистрација тог возила, али будући да већ има још једно регистровано на њено име, никако није очекивала да та цијена премаши 500 КМ.

- Буквално су ми рекли да је, ето, 'лош тајминг' и да је прије само неколико дана била јефтинија регистрација, а сада ме је изашла око 530 КМ. Стварно сам шокирана, јер је то велики удар на потрошаче и умјесто да нам олакшају у овој ситуацији, они се правдају 'новонасталом кризом'. А шта је са кризом кроз коју ми пролазимо, то никог не занима, јер сви преко нас грађана покривају губитке - навела је она.

Више агената који се баве регистрацијом возила потврдило је причу ове Бањалучанке, с тим што су инсистирали на анонимности.

- Јесте, тачно је. Од понедјељка сам укинуо попуст. Колико сам упућен, то је договор између свих осигуравајућих кућа. Углавном, сада власници возила плаћају пуну цијену, ону која је прописана - рекао нам је један од агената.

Други агент не зна који је разлог за ову одлуку, нити до када ће она трајати.

- Јединствене су тарифе, односно власницима возила неће се одобравати додатни бонус на оних 50 одсто. Тај додатни бонус је износио, рецимо, 10 одсто, 20 одсто, 35 одсто или више. Укинуо сам такав попуст - појашњава наш саговорник.

Из "Независних" су покушали добити информације и из Агенције за осигурање Републике Српске, али им на упит није одговорено.

Миломир Дурмић, предсједник Скупштине Удружења осигуравајућих друштава Републике Српске,  каже да такви попусти нису никада ни били нешто што се званично радило на тржишту осигурања, већ је у задње вријеме, како наводи, такав тренд код неких кућа достигао суму која је почела да угрожава њихов рад.

- Упућен је стога допис свим друштвима која не раде у складу са процедурама да се врате томе и придржавају законских оквира, прописаних тарифа и цјеновника у пружању услуга у обавезном осигурању у саобраћају - рекао је Дурмић.

По Дурмићевим ријечима, свим осигуравајућим друштвима је скренута пажња да у овој ситуацији ванредних околности послују у законским окривима.

- И Агенција за осигурање Републике Српске упутила је упозорење свим осигуравајућим друштвима да се морају понашати у складу са законским оквирима. А Удружење осигуравајућих друштава РС послало је обавјештење и смјернице свим својим чланицама да се понашају у духу тога и духу тренутне ситуације - наводи Дурмић.

Он тврди да је осигуравајућим друштвима смањена привредна активност, а на питање имају ли аргументе они који помисле да ће се сад повећати степен учешћа нерегистрованих возила у саобраћају, јер је ова ситуација погодила свакога, а не само осигуравајућа друштва, Дурмић каже да се ни хљеб не може добити без новца.

- Потпуно ми је јасно, али, ево, ви уђите у пекару, па узмите хљеб и немојте га платити. Уђите у маркет и купите литар млијека и немојте га платити. То је ван памети - рекао је Дурмић, те додао да свако може да вози нерегистровано возило, али ако га заустави полиција и напише прекршај, материјално ће и кривично одговарати.

Иначе, према подацима Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, број регистрованих аутомобила у Српској је и у 2019. години, као и претходних, имао тренд раста.

Коментари 0
Повезане вијести
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви
Наточио гориво на пумпи и побјегао Наточио гориво на пумпи и побјегао
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 42m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 33m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 20m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 46m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 28m
    0