У Рогатици на њиви и старо и младо

20.10.2019. 09:34
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Михољском љету у Рогатици највише су се обрадовали произвођачи кромпира који ових дана вриједно раде и ваде то поврће посијано на више од 300 хектара, али и они којима је то прилика да зараде понеку дневницу и на тај начин поправе кућни буџет.

Пољопривредници истичу да посла има много, али да је све лакше кад труд није узалудан, јер су и род и квалитет кромпира одлични, док у Одјељењу за локални развој, привреду и друштвене дјелатности које прати активности у пољопривреди кажу да се очекује да ће у трапове бити ускладиштено више од 5.300 тона кромпира.

ДОО "Агрос" засијао је 35, "Агромонт" и Удружење пољопривредних произвођача "Соланум-продукт" 28 и "Агро-плод" 27 хектара, а они су у сјетву ушли као регистровани и већ афирмисани произвођачи сјеменског и меркантилног кромпира, док су индивидуална пољопривредна газдинства углавном сијала кромпир за јело.

- Род је за око 30 одсто бољег просјека. Квалитет је изнад очекивања и тврдим да наш сјеменски, борички кромпир не заостаје за холандским. Међутим, проблем су фалсификатори, који јефтино купују кромпир на другим странама, пакују га и продају под "борички". Онај ко посије такав кромпир, очекивано нема род какав даје прави, борички кромпир и ту је проблем - рекао је Новак Мотика из Удружења пољопривредних произвођача "Соланум-продукт".

И у "Агросу" је ових дана мобилно стање. Користи се сваки лијеп дан да се извади што више кромпира. На њивама је сва расположива механизација и радна снага, а квалитет и количина кромпира је изнад очекивања.

Прилику да заради који динар користи и старо младо. Дневница је кажу 40, а за мушкарце који раде на тракторима и осталим машинама 50 марака. Рогатичани причају да није ријеткост да дио годишњег одмора намјенски оставе за октобар, јер је то шанса да зараде додатну дневницу вадећи кромпир. Да обују чизме и загазе у њиву не либе се ни бројни средњошколци, али ни пензионери који још могу да раде.

Један од њих је и Јован Драшковић, бивши радник Творнице пречистача.

- Мени као пензионеру, дневница од 40 марака пуно значи и ове сезоне радим већ  16 дана и радићу док буде посла - каже Драшковић.

На њиви "Агроса" на Борикама радио је ученик трећег разреда економске школе Његош Нешковић. Овај млади Рогатичанин истиче да је искористио викенд и упутио се да заради за џепарац.

- Посао је једноставан, али и тежак, али када сам видио да су поред мене бака купи а дјед, који гази осму деценију, утовара кромпир сав напор из мене је ишчезао. Срамота ме је било да кажем да сам се уморио - каже Његош.

Џиновски кромпир

Власник "Агро-плода" Драган Џида такође посебно истиче квалитет овогодишњег рода.

- На парцели од три хектара сијао сам сорте "фалука" и "силвана" и добио род од 35 тона по хектару, а у истој кућици, један до другог, нашли су се кромпири од 1,8 килограма - испричао је Џида.

Коментари 0
Повезане вијести
Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Хрскави кромпир из рерне Хрскави кромпир из рерне
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 0m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    21h 33m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 59m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 12m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 41m
    3