У Сокоцу обиљежен Дан библиотекара Српске

09.10.2020. 15:38
0
ИЗВОР: СРНА

Народна библиотека Соколац данас је поводом Дана библиотекара Српске бесплатно учлањивала читаоце и организовала изложбу /не/штампаних пјесма младе соколачке пјесникиње Бојане Марковић, из збирке "Ишчашено перо", која ће се крајем ове године наћи пред читаоцима.

Директор Народне библиотеке Соколац Божица Јанковић рекла је да су уз могућност бесплатног учлањења у библиотеку љубитељи поезије могли да уживају у стиховима Бојане Марковић, припремљеним за њену прву збирку.

Она је истакла да је Дан библиотекара Српске добра прилика да се укаже на важност читања и скрене пажња на положај запослених и стање у библиотекама.

- Библиотеке су важан чинилац друштвеног живота и стубови културе једног народа и с тим у вези наша дужност и обавеза да наши библиотекари буду стручно оспособљени и да увијек буду на располагању читаоцима, ослушукујући њихове жеље и потребе - навела је Јанковићева.

Пјесникиња са Сокоца Бојана Марковић /32/ изразила је задовољство што је Народна библиотека у овом мјесту жељела да на јединствен начин представи њене стихове, припремљене за прву збирку поезије под насловом "Ишчашено перо", за коју већ ради илустрације и уређује књижни блок.

Према њеним ријечима, у соколачкој Народној библиотеци су дошли на идеју да оштампају десетак њених пјесама и изложе их у својим просторијама, како би читалачка публика имала прилику да их баш данас прочита.

- С обзиром на то да у мом граду има доста људи који заиста поштују и цијене то што ја пишем, радо сам прихатила позив јер ћу данас моћи да ослушнем њихове реакције и чујем мишљења о мојим пјесмама - истакла је Марковићева.

Марковићева је изразила задовољство што ће на један необичан и несвакидашњи начин бити промовисан бар дио пјесама из њене будуће збирке.

Она је рекла да је склоност ка писаној ријечи имала од када је и научила слова, а нешто интезивнијој и зрелијој поезији посветила је вријеме у посљедње двије-три године.

Марковићева је изразила наду да ће њена прва збирка пјесма "Ишчашено перо" угледати свјетло дана крајем ове, или почетком наредне године.

Она је нагласила да њена другарица Сања из Бањалуке већ увелико припрема илустрације за пјесме по свом избору.

- Не желим да у мојој збирци буду штампане само пјесме и стихови, већ да бар неке буду пропраћене илустрацијама и чим буде обављен тај дио посла `Ишчашено перо` ће се наћи пред читаоцима - најавила је пјесникиња.

Марковићева објављује своју поезију уз дизајнирање, сликом, цртежом или осликавањем у стилу пјесничке теме, што је привукло велики број млађих читалаца који прате њен рад на "Фејсбук" страници "Ишчашено перо".

Бојана Марковић је завршила студије журналистике на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву и већ четири године ради као новинар на Сокоцу.

Коментари 0
Повезане вијести
Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог
На туцијади у Сокоцу више од 40 учесника На туцијади у Сокоцу више од 40 учесника
На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    21h 32m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    22h 16m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    11h 52m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    1h 5m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    59m
    0