U Sokocu obilježen Dan bibliotekara Srpske

09.10.2020. 15:38
0
IZVOR: SRNA

Narodna biblioteka Sokolac danas je povodom Dana bibliotekara Srpske besplatno učlanjivala čitaoce i organizovala izložbu /ne/štampanih pjesma mlade sokolačke pjesnikinje Bojane Marković, iz zbirke "Iščašeno pero", koja će se krajem ove godine naći pred čitaocima.

Direktor Narodne biblioteke Sokolac Božica Janković rekla je da su uz mogućnost besplatnog učlanjenja u biblioteku ljubitelji poezije mogli da uživaju u stihovima Bojane Marković, pripremljenim za njenu prvu zbirku.

Ona je istakla da je Dan bibliotekara Srpske dobra prilika da se ukaže na važnost čitanja i skrene pažnja na položaj zaposlenih i stanje u bibliotekama.

- Biblioteke su važan činilac društvenog života i stubovi kulture jednog naroda i s tim u vezi naša dužnost i obaveza da naši bibliotekari budu stručno osposobljeni i da uvijek budu na raspolaganju čitaocima, oslušukujući njihove želje i potrebe - navela je Jankovićeva.

Pjesnikinja sa Sokoca Bojana Marković /32/ izrazila je zadovoljstvo što je Narodna biblioteka u ovom mjestu željela da na jedinstven način predstavi njene stihove, pripremljene za prvu zbirku poezije pod naslovom "Iščašeno pero", za koju već radi ilustracije i uređuje knjižni blok.

Prema njenim riječima, u sokolačkoj Narodnoj biblioteci su došli na ideju da oštampaju desetak njenih pjesama i izlože ih u svojim prostorijama, kako bi čitalačka publika imala priliku da ih baš danas pročita.

- S obzirom na to da u mom gradu ima dosta ljudi koji zaista poštuju i cijene to što ja pišem, rado sam prihatila poziv jer ću danas moći da oslušnem njihove reakcije i čujem mišljenja o mojim pjesmama - istakla je Markovićeva.

Markovićeva je izrazila zadovoljstvo što će na jedan neobičan i nesvakidašnji način biti promovisan bar dio pjesama iz njene buduće zbirke.

Ona je rekla da je sklonost ka pisanoj riječi imala od kada je i naučila slova, a nešto intezivnijoj i zrelijoj poeziji posvetila je vrijeme u posljednje dvije-tri godine.

Markovićeva je izrazila nadu da će njena prva zbirka pjesma "Iščašeno pero" ugledati svjetlo dana krajem ove, ili početkom naredne godine.

Ona je naglasila da njena drugarica Sanja iz Banjaluke već uveliko priprema ilustracije za pjesme po svom izboru.

- Ne želim da u mojoj zbirci budu štampane samo pjesme i stihovi, već da bar neke budu propraćene ilustracijama i čim bude obavljen taj dio posla `Iščašeno pero` će se naći pred čitaocima - najavila je pjesnikinja.

Markovićeva objavljuje svoju poeziju uz dizajniranje, slikom, crtežom ili oslikavanjem u stilu pjesničke teme, što je privuklo veliki broj mlađih čitalaca koji prate njen rad na "Fejsbuk" stranici "Iščašeno pero".

Bojana Marković je završila studije žurnalistike na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu i već četiri godine radi kao novinar na Sokocu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    10h 39m
    8
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    23h 49m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    8h 41m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    22h 40m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    7h 34m
    0