У Србији бакшиш улази у фискални рачун

10.02.2023. 12:41
0
ИЗВОР: capital.ba

Удружење хотелијера и ресторатера Србије (ХОРЕС) покренуло је иницијативу да се бакшиш у угоститељској привреди уведе у фискални рачун и да се, до одређеног износа не опорезује, а тај новац користи за стимулацију запослених.

Директор тог удужења Георги Генов рекао је за Бету да је приједлог да се бакшиш не третира као услуга или варијабилни део зараде, већ као част, напојница.

Он је рекао да се сада бакшиш на рачуну, плаћеном картицом, третира као цијена услуге на коју се плаћа 20 одсто пореза на додату вриједност (ПДВ) и припадајући порези и доприноси на ту “услугу”, иако то није.

Приједлог је, према његовим речима, да се напојница не опорезује до десет одсто износа рачуна.

- Око 90 одсто гостију сада рачун плаћа картицом и у том случају се, уколико се урачуна бакшиш у том износу, плаћа ПДВ и порези и доприноси, јер се третира као услуга, а не као напојница и част за перцепцију о добро обављеној услузи - рекао је Генов.

Ако је, како је рекао, на пример рачун за пружену услугу од 1.000 динара, а бакшиш госта 100 динара или десет одсто, на тих 100 динара се плати 20 динара ПДВ-а и око 60 одсто пореза и доприноса, па конобару остаје око 30 одсто, односно 30 динара.

Додао је да странци углавном не мијењају новац, немају кеш и када безготовински плаћају, угоститељи због малих сума које су остале послије опорезивања бакшиша немају интерес да га прихвате, иако су зараде мале и због тога одлазе у земље гдје су много више плаћени.

- Често се страни гости увреде када их конобар одбије и не прихвати напојницу, јер није у могућности да региструје напојницу као ставку у каси. Србија губи на десетине милиона евра, управо због непрепознавања напојнице у нашим позитивним прописима - рекао је Генов.

Бакшиш би, како је рекао, био ограничен и номинално, до неког мјесечног или годишњег износа, а сума изнад тога била би опорезована.

Генов је рекао да се чека да се види искуство Хрватске која ради на утврђивању номиналног износа како би и угоститељи у Србији имали примјер при дефинисању њиховог приједлога.

Из бакшиша би се, како је рекао Генов, наградили не само конобари већ и остали запослени чиме би се зауставило одливање радне снаге.

Генов је рекао да су медији пренијели нетачну информацију да би бакшиш у Србији био обавезан.

Та част у Србији, како је рекао, не би била обавезна како су поједини медији нетачно пренијели, већ добровољна као и до сада, као израз задовољства госта због пружене услуге.

Бакшиш у кешу је, према његовим речима, занемарљив јер се 90 одсто плаћања сада обавља платном картицом, те би и даље остао изван контроле јер га је технички немогуће регистровати.

Генов је рекао да је бакшиш део културе и традиције и да у Америци износи до 20 одсто, у Европи до 15 одсто, у Кини око три одсто, а у Јапану не постоји. У Србији је, како је рекао, пракса да гост, уколико је задовољан, части келнера бакшишом од пет до десет одсто износа рачуна.

Када се иницијатива на Управном одбору ХОРЕС-а уобличи и усвоји, биће према његовим речима, достављена надлежним министарствима и Привредној комори Србије са пријједлогом да се формира радна група за дефинисање приједлога и измјену неколико закона, Закона о ПДВ-у, Закону о порезу на доходак грађана, Закону о обавезном социјалном осигурању и других законских аката.

Коментари 0
Повезане вијести
Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    8h 56m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    9h 1m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    9h 53m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    22h 23m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    10h 7m
    0