У Србији се оснива институт за вјештачку интелигенцију

18.03.2021. 21:42
0
ИЗВОР: СРНА

Влада Србије донијела је одлуку о оснивању Истраживачко-развојног института за вјештачку интелигенцију, који ће допринијети развоју иновативности и предузетништва, с циљем креирања врхунског кадра, будућих лидера српске економије, као и привлачењу инвестиција у ову област.

За оснивање овог института већ постоје предуслови, с обзиром на то да српски образовни систем већ има искуства у стварању кадрова за веома успјешан ИТ сектор.

Осим тога, глобалне компаније које послују у Србији, већ користе вјештачку интелигенцију, што ће обезбедити развој сарадње овог института и привреде, саопштено је из Владе Србије.

Влада је на сједници усвојила и Акциони план до 2023. године с циљем спровођења Стратегије запошљавања у Србији за период од 2021. до 2026. године, којим су предвиђене конкретне активности и рокови за реализацију циљева и мјера Стратегије.

Влада је усвојила и три уредбе - о утврђивању Годишњег програма коришћења средстава за одрживи развој и унапређење шумарства, о утврђивању Годишњег програма мјера за спровођење одгајивачког програма и о класификацији и поступку унапређења објеката за сакупљање, прераду и уништавање споредних производа животињског поријекла и добијених производа.

За реализацију Годишњег програма коришћења средстава за одрживи развој и унапређење шумарства издвојено је 800 милиона динара (6,8 милиона евра) за заштиту и његу шума, пошумљавање, градњу и реконструкцију шумских путева, производњу шумског сјемена и садног материјала, едукацију и промоцију развојно-истраживачких и других послова од општег интереса за шумарство.

За спровођење Годишњег програма мјера за спровођење одгајивачког програма обезбијеђено је 250 милиона динара (2,12 милиона евра), а њиме се утврђује обим и врста мјера код великих и ситних преживара, кошитара, у свињарству, живинарству, пчеларству и аквакултури.

Уредбом о класификацији и поступку унапређења објеката за сакупљање, прераду и уништавање споредних производа животињског поријекла и добијених производа прописано је сврставање објеката у којима се послује споредним производима животињског поријекла у одговарајућу класу.

Класификацију ће спроводити комисија коју образује надлежно министарство, према стандардима ЕУ, јер, будући да је Србија земља кандидат за чланство у ЕУ, у обавези је да утврди мјере и активности будућих реформи сектора пољопривреде, укуључујући и управљања споредним производима животињског поријекла.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
Дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот Дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот
Најчитаније
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    12h 49m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    2h 31m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    12h 55m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    12h 53m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    11h 44m
    0