У сриједу 21. јула „Марш одбране Војковићи – Илињача“

16.07.2021. 10:35
0
ИЗВОР: Катера/4. Август '92 - Да се не заборави (Војковићи,Грлица,Крупац)

Парастосом у Храму Светог Петра Дабробосанског Зимоњића у Војковићима, 21. јула у 9.00 часова почеће културно спортска манифестација „4. август – Да се не заборави“.

У 10:00 часова полагање вјенаца испред спомен капеле, у 10.30 часова планирано је постројавање учесника, затим се преко Которца креће до Илињаче гдје ће бити организован свечани ручак за све учеснике.

Друга сарајевска бригада је тај дан изгубила 7 живота, а сви борци су дали свој допринос за одбрану Војковића и Републике Српске.

Одбраном ове територије сачувана је комплетна Сарајевско-романијска регија, али и Република Српска, јер је Илињача имала стратешку позицију са које се вршила контрола и штитила прва линије одбране Илиџе.

Четвртог августа 1992. године у раним јутарњим часовима почео је напад на Војковиће, Грлицу и Крупац, а само захваљујући херојској борби становника ових насеља спријечена је намјера непријатељских снага да заузму Илиџу и крену према Палама.

Током борби које су вођене 4. августа погинуло је седам, а рањено 14 припадника Друге сарајевске бригаде, док је у току одбрамбено-отаџбинског рата на овом подручју укупно страдало 217 бораца.

Свједоци тих дешавања једнодушни су у оцјени да је ријеч о херојској одбрани српских насеља и становништва тадашњег Српског Сарајева.

- Да је тих дана пала ова територија, ово јуначко мјесто, можда би ток рата отишао у другом правцу - рекао је предсједник скупштине  Борачке организације “Илиџански борац”, Горан Шеховац.

“Марш одбране Војковићи – Илињача” израз је жеље да се покаже да су српски борци и српско становништво само бранили своје домове и породице како не би постали жртве муслиманских оружаних снага, као и прилика да се младима пренесе истина о историјским данима 1992. године.

Организатори позивају све грађане Источног Сарајева да се придруже и да се заједно ода почаст свима онима који су живот дали за одбрану ових простора.

Коментари 0
Повезане вијести
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи
Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе
Најчитаније
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    23h 2m
    1
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    4h 30m
    6
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    17h 40m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    18h 12m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    23h 45m
    0