U srijedu 21. jula „Marš odbrane Vojkovići – Ilinjača“

16.07.2021. 10:35
0
IZVOR: Katera/4. Avgust '92 - Da se ne zaboravi (Vojkovići,Grlica,Krupac)

Parastosom u Hramu Svetog Petra Dabrobosanskog Zimonjića u Vojkovićima, 21. jula u 9.00 časova počeće kulturno sportska manifestacija „4. avgust – Da se ne zaboravi“.

U 10:00 časova polaganje vjenaca ispred spomen kapele, u 10.30 časova planirano je postrojavanje učesnika, zatim se preko Kotorca kreće do Ilinjače gdje će biti organizovan svečani ručak za sve učesnike.

Druga sarajevska brigada je taj dan izgubila 7 života, a svi borci su dali svoj doprinos za odbranu Vojkovića i Republike Srpske.

Odbranom ove teritorije sačuvana je kompletna Sarajevsko-romanijska regija, ali i Republika Srpska, jer je Ilinjača imala stratešku poziciju sa koje se vršila kontrola i štitila prva linije odbrane Ilidže.

Četvrtog avgusta 1992. godine u ranim jutarnjim časovima počeo je napad na Vojkoviće, Grlicu i Krupac, a samo zahvaljujući herojskoj borbi stanovnika ovih naselja spriječena je namjera neprijateljskih snaga da zauzmu Ilidžu i krenu prema Palama.

Tokom borbi koje su vođene 4. avgusta poginulo je sedam, a ranjeno 14 pripadnika Druge sarajevske brigade, dok je u toku odbrambeno-otadžbinskog rata na ovom području ukupno stradalo 217 boraca.

Svjedoci tih dešavanja jednodušni su u ocjeni da je riječ o herojskoj odbrani srpskih naselja i stanovništva tadašnjeg Srpskog Sarajeva.

- Da je tih dana pala ova teritorija, ovo junačko mjesto, možda bi tok rata otišao u drugom pravcu - rekao je predsjednik skupštine  Boračke organizacije “Ilidžanski borac”, Goran Šehovac.

“Marš odbrane Vojkovići – Ilinjača” izraz je želje da se pokaže da su srpski borci i srpsko stanovništvo samo branili svoje domove i porodice kako ne bi postali žrtve muslimanskih oružanih snaga, kao i prilika da se mladima prenese istina o istorijskim danima 1992. godine.

Organizatori pozivaju sve građane Istočnog Sarajeva da se pridruže i da se zajedno oda počast svima onima koji su život dali za odbranu ovih prostora.

Komentari 0
Povezane vijesti
Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO) Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO)
Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži
Sjećanje na napad 14. maja 1992. i junačke sinove Srpske Ilidže Sjećanje na napad 14. maja 1992. i junačke sinove Srpske Ilidže
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    9h 42m
    7
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    23h 24m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    22h 52m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    7h 44m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    21h 43m
    0