У Српској 2.028 возача изгубило таблице

08.05.2022. 13:13
3
ИЗВОР: nezavisne.com

У току прошле године пријављен је 2.028 случај губљења регистарских таблица моторних возила, од чега у 48 случајева пријављен проналазак истих, потврђено је за "Независне новине" из Министарству унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС).

Како су навели поступак у случају губљења или крађе регистарских таблица прописан је Правилником о регистровању возила.

- Власник регистрованог возила дужан је одмах а најкасније у року од три дана пријавити губитак, крађу или оштећење регистарске таблице надлежној организационој јединици Министарства унутрашњих послова, а по основу које пријаве надлежни орган, доноси рјешење о оглашавању регистарских таблица неважећим - истичу из МУП РС.

Додају да је власник регистрованог возила обавезан у Службеном гласнику огласити губљење или крађу регистарских таблица.

Према њиховим ријечима, издавање нових регистарских таблица рјешава се одмах по поднесеном захтјеву.

- Уз потврду о пријави, рјешење и доказ да су регистарске таблице оглашене неважећим, власник моторног возила подноси захтјев за издавање нових регистарских таблица, по основу којег надлежна организациона јединица МУП издаје нове регистарске таблице и потврду о регистрацији возила, додајући да се у потврди о власништву возила евидентира наведену промјену - наводе из МУП РС.

Истичу, да сва моторна возила у саобраћају на путу морају имати по двије регистарске таблице постављене, тако да су добро видљиве и читке, једна на предњој, а друга на задњој страни моторног возила.

Како је за "Независне новине" рекао Миленко Јаћимовић, предсједник Удружења за унапређење безједности саобраћаја РС, подаци МУП-а су веома забрињавајући.

- Значајан број губљења таблица је усред неодржавања система којим се причвршћује регистарска таблица на моторним возилима, али и случајевима саобраћајних незгода долази до уништења истих - казао је Јаћимовић.

Додаје да има и несавјесних грађана који уништавају таблице.

- Имамо и несавјесне грађане и учеснике у саобраћају који таблице које нађу остављају као сувенире, док има и оних који туђе таблице са намјером скидају да би вршили нека кривична дјела - казао је Јаћимовић.

Апелује на све возаче да послије одређеног времена, а посебено послије зимског периода провјере држаче на таблицама, јер због хладног времена долази до пуцања држача.

Како је казала Ивана М., прије пар мјесеци је изгубила регистрацијску таблицу, јер јој је отпала при вожњи.

- Чим сам видјела да таблице нема одмах сам отишла у полицију да пријавим, те да покренем процедуру вађења нових таблица. Рекли су ми да сачекам дан, два, јер таблице се често пронађу, те су узели мој контакт да ме позови ако их неко донесе у станицу - казала је Ивана М.

Међутим, како додаје, за два дана их је контактирала и рекли су јој да таблица није донесена у њихову станицу.

- Звала сам их опет за два дана, али без среће јер таблица није пронађена. Онда сам одустала и покренула процедуру за вађење нових регистрацијских таблица - додала је Ивана М.

 

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Kloc 22.05.2022. 11:59
    Prije 7-8 godina mi je neko ukrao tablice, odem da prijavim u nadležnu organizacionu jedinicu MUP RS i kažu oni meni da prijavim kao izgubljene. ???
    Jasno, postupak izdavanja novih u tom slučaju ide brže ali moraš da platiš i novu saobraćajnu i nove tablice. Pitam, iz čiste radoznalosti, a da uzmete otiske prstiju, možda je neko nekoga ubio ili izvršio krađu i odvezao se sa kolima na kojima su moje tablice. Kažu, onda ćeš da čekaš na tablice, a znamo mi otprilike ko to radi, nisam bio jedini, u tih 10-ak dana je pokradeno mnoštvo tablica. Znači, bitno je inkasirati, a ti ni kriv ni dužan.
  • Generic placeholder image
    Mirce 08.05.2022. 20:51
    Eee Voxpopuli drug drva stvar STIKER najveca glupost koja kosta, sotno ali kosta kad nas sce pomnozis, apsolutno je niko ne gleda (redovno se sa patrolom "svadjam" [samo im vozacku dam].... tablice pogledaju ali se zasrafljene crnim rigips srafovima kroz slova i nebune se (eto prijedloga)
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 08.05.2022. 19:50
    Moraju se gubiti kada policija neda da se zasarafe i pricvrste vezicama.
Повезане вијести
За воланом без појаса и то уз телефон За воланом без појаса и то уз телефон
Претреси и хапшења на подручју Источног Сарајева, Бањалуке и Зворника Претреси и хапшења на подручју Источног Сарајева, Бањалуке и Зворника
Полиција се огласила о дојави о бомби у Градској управи Бањалука Полиција се огласила о дојави о бомби у Градској управи Бањалука
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    15h 33m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 17m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    9h 2m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    6h 1m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    6h 7m
    0