У Српској кажњено 57 родитеља због одбијања вакцине

09.09.2024. 18:19
11
ИЗВОР: glassrpske.com

Упркос позивима и сталним упозорењима одређени број родитеља у Српској и даље избјегава вакцинацију дјеце, због чега је инспекција у протеклих осам мјесеци против њих издала 57 прекршајних мјера, за 11 више него што је то било током цијеле прошле године.

У Инспекторату РС истичу да је због одбијања вакцинације у предвиђеном року од навршених 12, односно 15 мјесеци живота, лани изречено 46 прекршајних мјера.

Подсјетили су да је Законом о заштити становништва од заразних болести и Правилником о имунизацији и хемопрофилакси против заразних болести дефинисано да обавезна имунизација, између осталог, обухвата систематску имунизацију дјеце и омладине одређеног узраста.

- С обзиром на то да инспекција примарно не располаже подацима о спровођењу имунизације, јер у складу са својим надлежностима ни не учествује у њој, у случају да здравствена установа достави податке о родитељу који одбија вакцинацију, даљи поступак подразумијева службено позивање родитеља да се изјасни да ли и даље одбија вакцинацију, при чему се још једном указује на ризик од невакцинисања, као и на новчане казне које закон предвиђа - објаснили су у Инспекторату.

Додали су да здравствена установа, уколико родитељ или старатељ одбије да изврши систематску имунизацију, има обавезу да о томе обавијести здравствену инспекцију.

Вакцинација, према ријечима љекара, представља једну од најзначајнијих мјера у превенцији заразних болести, попут великог кашља и морбила, које протеклих мјесеци харају Српском и регионом.

Начелница Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља у Бањалуци Мирјана Миљковић истакла је да је у протеклих пола године на подручју овог града регистровано 34 обољелих од морбила.

- Обољели су углавном невакцинисани или непотпуно вакцинисани. Најбоља превенција ове болести је вакцинација МРП вакцином у двије дозе. Према Календару вакцинације у Српској, прва доза се даје са 12 мјесеци живота, а друга доза у шестој години живота. Укупан проценат вакцинисаних МРП вакцином, која пружа заштиту од морбила, заушки и рубеоле, лани је износио 56 одсто, а ревакцинисаних, односно оних који су примили другу дозу ове вакцине је износио 59 одсто - истакла је Миљковићева.

Према подацима којима располажу за 2023. годину, проценат вакцинисаних петовалентном вакцином која пружа заштиту од дифтерије, тетануса, великог кашља, дјечије парализе и инфекција узрокованих хемофилусом инфлуензае тип Б је, нагласила је она, износи 85 одсто, а ревакцинисаних 53 одсто.

- У току прве половине ове године број вакцинисаних овим вакцинама је исти као за цијелу протеклу годину - рекла је Миљковићева.

Начелница амбуланте за специјалистичке консултације из педијатрије Дома здравља Бијељина Стојанка Шкорић казала је за „Глас Српске” да је број обољелих од морбила у паду, док је прогнозе за надолазећи период тешко дати с обзиром на то да су се дјеца вратила у школе и вртиће.

- Наши позиви и апели су дали резултате. Тренутно имамо повећан број вакцинисане дјеце у односу на претходне године - рекла је Шкорићева.

Према подацима Института за јавно здравство РС, до сада је регистровано 308 случајева оболијевања од морбила. Епидемију су пријавили Бијељина, Бањалука, Источно Сарајево и Модрича.

- Обухват вакцинацијом за прву дозу МРП вакцине у Српској за 2023. годину износи 62,70 одсто, а за другу дозу 76,03 одсто. Овај обухват је далеко од задовољавајућег с обзиром на то да је неопходно да он износи око 95 одсто да би се спријечила појава епидемија - објаснили су у Институту додајући да ће податке о обухвату за ову годину имати тек идуће.

Казне

У Инспекторату РС наглашавају да је законом дефинисано да новчана казна за родитеља који одбије да вакцинише дијете вакцином из програма систематске имунизације износи од 100 до 1.000 марака.

Међутим, инспектор има овлашћење да изда само најнижу законом прописану казну.

Коментари 11
  • Generic placeholder image
    Vučilani 11.09.2024. 10:17
    @Odgovornost
    Vakcinisi i bocaj se koliko hoces, moje djete neces. Zbog takvih kao sto si ti, mi danas imamo ozonske rupe. Sram te bilo sta pises. Kako se ne stidis to pomisliti. Idi kopaj i štij....radi nesta korisno. Jos jednom kazem sram te bilo...
  • Generic placeholder image
    Odgovornost 11.09.2024. 09:34
    Itekako treba kažnjavati neodgovorne roditelje. Svi komentatori koji su''izuzetno naučno potkrijepljeni'' trebali bi nam dati odgovor: Kako to velikaaa većina djece koja je primila MMR vakcinu hodaju živa i zdrava? Vašu nevakcinisanu djecu upravo štite njihovi vakcinisani vršnjaci.
    Ukoliko dijete ima neki zdravstveni problem u genetskoj strukturi on se može preobratiti u bolest u bilo kom trenutku, to nema veze sa vakcinacijom i NEMOJTE NAM PAMETOVATI.
  • Generic placeholder image
    Odgovornost 11.09.2024. 09:33
    Itekako treba kažnjavati neodgovorne roditelje. Svi komentatori koji su''izuzetno naučno potkrijepljeni'' trebali bi nam dati odgovor: Kako to velikaaa većina djece koja je primila MMR vakcinu hodaju živa i zdrava? Vašu nevakcinisanu djecu upravo štite njihovi vakcinisani vršnjaci.
    Ukoliko dijete ima neki zdravstveni problem u genetskoj strukturi on se može preobratiti u bolest u bilo kom trenutku, to nema veze sa vakcinacijom i NEMOJTE NAM PAMETOVATI.
  • Generic placeholder image
    Za zdravu srpsku djecu 11.09.2024. 01:45
    Bez vakcina. Vakcine se proizvode na ćelijskim kulturama ubijene djece u majkama, i to od četvrtog mjeseca trudnoće pa dalje.Potrebno je izvršiti stotine takvih ubistava da bi se došlo do jednog uspješnog ubistva, tj. upotrebljivog dijela tijela, obično dječijeg bubrega ili oka. Nema odgovornosti za nuspojave. Nema dokumentacije o sastavu boca. Nema garancije uspješnosti bocanja... Pokušavaju na svaki način da daju hpv vakcine djevojčicama od 13 godina a niko im ne kaže da ih samo uzdržanje od seksualnog razvrata može zaštiti od tog i mnogih drugih virusa i oboljenja. Kod talibana nema raka materice i raka mnogo čega još i kod muškaraca i kod žena...
  • Generic placeholder image
    Krompir 10.09.2024. 15:01
    Neka ga meni dodje da me kazni...govnavom motkom bi ga zajmio nizastranu...
  • Generic placeholder image
    Ako je epidemija tako malo slučajeva, što prethodnih godina nije proglašavana epidemija 10.09.2024. 14:05
    Po starim udžbenicima dok traje epidemija vakcinacija se ne vrši jer osoba može biti već zaražena i kad primi i vakcinalni soj nastaje haos u organizmu (tzv. negativna efikasnost vakcine). Osoba se "zatrpa" napadačima dodatno što preoptereti imuni sistem. Takođe se pojačava broj mutacija u vakcinisanoj osobi jer se podrazumijeva da je imunitet podignut (ako vakcina uopšte radi) i uzročnik se pokušava prilagoditi. Ali naravno prepravili su pravila u mnogim zemljama da može usred epidemije, par godina unazad kao za CV-19...i evo ovi ("struka"-bruka) kažu sad je vrijeme za vakcinaciju usred "epidemije". Ludilo.
  • Generic placeholder image
    Ne postoji "imunitet krda" 10.09.2024. 14:02
    Prosta logika bez muljanja i sakrivanja iza stručnih termina, marketinga i pristrasnih naučnih radova, tj. čovjek sklonio samo jedno drvo i vidio šumu. ZAŠTO MEDIJI KRIJU PRAVU ISTINU oko epidemije malih boginja (morbila)? (Ne radi se o vodenim ospicama, to nije ista bolest.) https://youtu.be/tc9ujiDapXM

    U ovom video pogledaćemo podatke iz dve prestižne organizacije za prikupljanje istih. Svetske banke i Knoema baze.
  • Generic placeholder image
    Dokazi za autizam nastao zbog vakcina 10.09.2024. 14:01
    6.9.2024. Pet velikih naučnih otkrića, zajedno, objašnjavaju kako vakcine izazivaju autizam https://nultatacka.rs/5-naucnih-otkrica-objasnjavaju-vezu-izmedju-vakcina-i-autizma/
  • Generic placeholder image
    odgovor za "nemaSta" 10.09.2024. 14:00
    Manite se FLOSKULA i relativizacije problema. Informišite se i uključite mozak. Ne postoji "imunitet krda" na osnovu vakcinacije, to je laž. Unošenje opasnih hemikalija u mišić djeteta u razvoju je opasnije od hrane, a nemate pojma šta je u vakcinama, očigledno. Sastav im izgleda kao vještičji napitak a ne nauka, i ne -ne mogu da prečiste te sastojke.
  • Generic placeholder image
    NemaSta 10.09.2024. 05:42
    Vise "losih hemikalija" i metala ima u hrani i piću koju svakodnevno dajete djeci nego u vakcini od koje je narod krenuo najednom da bjezi. To vam treba nesto reci ako nista drugo ne moze. Razmislite malo i nemojte nas vracat u srednji vijek i unistiti citavu grupnu imunizaciju koja zato sto vi mislite da znate bolje od doktora.
  • Generic placeholder image
    А шта ако? 10.09.2024. 00:34
    Дијете ради тровања живом и алумунијем,и другим отровима у тзв вакцини постане богаљ,хоће ли одговарати доктор који,или законодавац? Или ће се кривица пребацити на лањски снег?
Повезане вијести
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила
У Српској морбилима заражено 301 лице У Српској морбилима заражено 301 лице
У Будви проглашена епидемија морбила У Будви проглашена епидемија морбила
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 30m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 21m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 8m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 34m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 16m
    0