U Srpskoj kažnjeno 57 roditelja zbog odbijanja vakcine

09.09.2024. 18:19
11
IZVOR: glassrpske.com

Uprkos pozivima i stalnim upozorenjima određeni broj roditelja u Srpskoj i dalje izbjegava vakcinaciju djece, zbog čega je inspekcija u proteklih osam mjeseci protiv njih izdala 57 prekršajnih mjera, za 11 više nego što je to bilo tokom cijele prošle godine.

U Inspektoratu RS ističu da je zbog odbijanja vakcinacije u predviđenom roku od navršenih 12, odnosno 15 mjeseci života, lani izrečeno 46 prekršajnih mjera.

Podsjetili su da je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnikom o imunizaciji i hemoprofilaksi protiv zaraznih bolesti definisano da obavezna imunizacija, između ostalog, obuhvata sistematsku imunizaciju djece i omladine određenog uzrasta.

- S obzirom na to da inspekcija primarno ne raspolaže podacima o sprovođenju imunizacije, jer u skladu sa svojim nadležnostima ni ne učestvuje u njoj, u slučaju da zdravstvena ustanova dostavi podatke o roditelju koji odbija vakcinaciju, dalji postupak podrazumijeva službeno pozivanje roditelja da se izjasni da li i dalje odbija vakcinaciju, pri čemu se još jednom ukazuje na rizik od nevakcinisanja, kao i na novčane kazne koje zakon predviđa - objasnili su u Inspektoratu.

Dodali su da zdravstvena ustanova, ukoliko roditelj ili staratelj odbije da izvrši sistematsku imunizaciju, ima obavezu da o tome obavijesti zdravstvenu inspekciju.

Vakcinacija, prema riječima ljekara, predstavlja jednu od najznačajnijih mjera u prevenciji zaraznih bolesti, poput velikog kašlja i morbila, koje proteklih mjeseci haraju Srpskom i regionom.

Načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Banjaluci Mirjana Miljković istakla je da je u proteklih pola godine na području ovog grada registrovano 34 oboljelih od morbila.

- Oboljeli su uglavnom nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisani. Najbolja prevencija ove bolesti je vakcinacija MRP vakcinom u dvije doze. Prema Kalendaru vakcinacije u Srpskoj, prva doza se daje sa 12 mjeseci života, a druga doza u šestoj godini života. Ukupan procenat vakcinisanih MRP vakcinom, koja pruža zaštitu od morbila, zauški i rubeole, lani je iznosio 56 odsto, a revakcinisanih, odnosno onih koji su primili drugu dozu ove vakcine je iznosio 59 odsto - istakla je Miljkovićeva.

Prema podacima kojima raspolažu za 2023. godinu, procenat vakcinisanih petovalentnom vakcinom koja pruža zaštitu od difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize i infekcija uzrokovanih hemofilusom influenzae tip B je, naglasila je ona, iznosi 85 odsto, a revakcinisanih 53 odsto.

- U toku prve polovine ove godine broj vakcinisanih ovim vakcinama je isti kao za cijelu proteklu godinu - rekla je Miljkovićeva.

Načelnica ambulante za specijalističke konsultacije iz pedijatrije Doma zdravlja Bijeljina Stojanka Škorić kazala je za „Glas Srpske” da je broj oboljelih od morbila u padu, dok je prognoze za nadolazeći period teško dati s obzirom na to da su se djeca vratila u škole i vrtiće.

- Naši pozivi i apeli su dali rezultate. Trenutno imamo povećan broj vakcinisane djece u odnosu na prethodne godine - rekla je Škorićeva.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, do sada je registrovano 308 slučajeva obolijevanja od morbila. Epidemiju su prijavili Bijeljina, Banjaluka, Istočno Sarajevo i Modriča.

- Obuhvat vakcinacijom za prvu dozu MRP vakcine u Srpskoj za 2023. godinu iznosi 62,70 odsto, a za drugu dozu 76,03 odsto. Ovaj obuhvat je daleko od zadovoljavajućeg s obzirom na to da je neophodno da on iznosi oko 95 odsto da bi se spriječila pojava epidemija - objasnili su u Institutu dodajući da će podatke o obuhvatu za ovu godinu imati tek iduće.

Kazne

U Inspektoratu RS naglašavaju da je zakonom definisano da novčana kazna za roditelja koji odbije da vakciniše dijete vakcinom iz programa sistematske imunizacije iznosi od 100 do 1.000 maraka.

Međutim, inspektor ima ovlašćenje da izda samo najnižu zakonom propisanu kaznu.

Komentari 11
  • Generic placeholder image
    Vučilani 11.09.2024. 10:17
    @Odgovornost
    Vakcinisi i bocaj se koliko hoces, moje djete neces. Zbog takvih kao sto si ti, mi danas imamo ozonske rupe. Sram te bilo sta pises. Kako se ne stidis to pomisliti. Idi kopaj i štij....radi nesta korisno. Jos jednom kazem sram te bilo...
  • Generic placeholder image
    Odgovornost 11.09.2024. 09:34
    Itekako treba kažnjavati neodgovorne roditelje. Svi komentatori koji su''izuzetno naučno potkrijepljeni'' trebali bi nam dati odgovor: Kako to velikaaa većina djece koja je primila MMR vakcinu hodaju živa i zdrava? Vašu nevakcinisanu djecu upravo štite njihovi vakcinisani vršnjaci.
    Ukoliko dijete ima neki zdravstveni problem u genetskoj strukturi on se može preobratiti u bolest u bilo kom trenutku, to nema veze sa vakcinacijom i NEMOJTE NAM PAMETOVATI.
  • Generic placeholder image
    Odgovornost 11.09.2024. 09:33
    Itekako treba kažnjavati neodgovorne roditelje. Svi komentatori koji su''izuzetno naučno potkrijepljeni'' trebali bi nam dati odgovor: Kako to velikaaa većina djece koja je primila MMR vakcinu hodaju živa i zdrava? Vašu nevakcinisanu djecu upravo štite njihovi vakcinisani vršnjaci.
    Ukoliko dijete ima neki zdravstveni problem u genetskoj strukturi on se može preobratiti u bolest u bilo kom trenutku, to nema veze sa vakcinacijom i NEMOJTE NAM PAMETOVATI.
  • Generic placeholder image
    Za zdravu srpsku djecu 11.09.2024. 01:45
    Bez vakcina. Vakcine se proizvode na ćelijskim kulturama ubijene djece u majkama, i to od četvrtog mjeseca trudnoće pa dalje.Potrebno je izvršiti stotine takvih ubistava da bi se došlo do jednog uspješnog ubistva, tj. upotrebljivog dijela tijela, obično dječijeg bubrega ili oka. Nema odgovornosti za nuspojave. Nema dokumentacije o sastavu boca. Nema garancije uspješnosti bocanja... Pokušavaju na svaki način da daju hpv vakcine djevojčicama od 13 godina a niko im ne kaže da ih samo uzdržanje od seksualnog razvrata može zaštiti od tog i mnogih drugih virusa i oboljenja. Kod talibana nema raka materice i raka mnogo čega još i kod muškaraca i kod žena...
  • Generic placeholder image
    Krompir 10.09.2024. 15:01
    Neka ga meni dodje da me kazni...govnavom motkom bi ga zajmio nizastranu...
  • Generic placeholder image
    Ako je epidemija tako malo slučajeva, što prethodnih godina nije proglašavana epidemija 10.09.2024. 14:05
    Po starim udžbenicima dok traje epidemija vakcinacija se ne vrši jer osoba može biti već zaražena i kad primi i vakcinalni soj nastaje haos u organizmu (tzv. negativna efikasnost vakcine). Osoba se "zatrpa" napadačima dodatno što preoptereti imuni sistem. Takođe se pojačava broj mutacija u vakcinisanoj osobi jer se podrazumijeva da je imunitet podignut (ako vakcina uopšte radi) i uzročnik se pokušava prilagoditi. Ali naravno prepravili su pravila u mnogim zemljama da može usred epidemije, par godina unazad kao za CV-19...i evo ovi ("struka"-bruka) kažu sad je vrijeme za vakcinaciju usred "epidemije". Ludilo.
  • Generic placeholder image
    Ne postoji "imunitet krda" 10.09.2024. 14:02
    Prosta logika bez muljanja i sakrivanja iza stručnih termina, marketinga i pristrasnih naučnih radova, tj. čovjek sklonio samo jedno drvo i vidio šumu. ZAŠTO MEDIJI KRIJU PRAVU ISTINU oko epidemije malih boginja (morbila)? (Ne radi se o vodenim ospicama, to nije ista bolest.) https://youtu.be/tc9ujiDapXM

    U ovom video pogledaćemo podatke iz dve prestižne organizacije za prikupljanje istih. Svetske banke i Knoema baze.
  • Generic placeholder image
    Dokazi za autizam nastao zbog vakcina 10.09.2024. 14:01
    6.9.2024. Pet velikih naučnih otkrića, zajedno, objašnjavaju kako vakcine izazivaju autizam https://nultatacka.rs/5-naucnih-otkrica-objasnjavaju-vezu-izmedju-vakcina-i-autizma/
  • Generic placeholder image
    odgovor za "nemaSta" 10.09.2024. 14:00
    Manite se FLOSKULA i relativizacije problema. Informišite se i uključite mozak. Ne postoji "imunitet krda" na osnovu vakcinacije, to je laž. Unošenje opasnih hemikalija u mišić djeteta u razvoju je opasnije od hrane, a nemate pojma šta je u vakcinama, očigledno. Sastav im izgleda kao vještičji napitak a ne nauka, i ne -ne mogu da prečiste te sastojke.
  • Generic placeholder image
    NemaSta 10.09.2024. 05:42
    Vise "losih hemikalija" i metala ima u hrani i piću koju svakodnevno dajete djeci nego u vakcini od koje je narod krenuo najednom da bjezi. To vam treba nesto reci ako nista drugo ne moze. Razmislite malo i nemojte nas vracat u srednji vijek i unistiti citavu grupnu imunizaciju koja zato sto vi mislite da znate bolje od doktora.
  • Generic placeholder image
    A šta ako? 10.09.2024. 00:34
    Dijete radi trovanja živom i alumunijem,i drugim otrovima u tzv vakcini postane bogalj,hoće li odgovarati doktor koji,ili zakonodavac? Ili će se krivica prebaciti na lanjski sneg?
Povezane vijesti
Poziv roditeljima da vakcinišu djecu protiv morbila Poziv roditeljima da vakcinišu djecu protiv morbila
U Srpskoj morbilima zaraženo 301 lice U Srpskoj morbilima zaraženo 301 lice
U Budvi proglašena epidemija morbila U Budvi proglašena epidemija morbila
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 50m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 41m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 28m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 54m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 36m
    0