У Српској око 2.000 обољелих од мултипла склерозе

27.06.2023. 15:29
0
ИЗВОР: srna.rs

Претпоставке су да у Републици Српској има од 1.500 до 2.000 обољелих од мултипла склерозе, нагласио је предсједник Савеза обољелих од мултипла склерозе Републике Српске Милан Стјепановић.

- Урадили смо базу података, а наше претпоставке су да у Републици Српској има од 1.500 до 2.000 обољелих од мултипла склерозе. Ја са сигурношћу тврдим да знам најмање од 800 до 1.000 обољелих - истакао је Стјепановић.

Сједница Скупштине Савеза обољених од мултипла склерозе Републике Српске на којој је усвојен низ извјештаја о раду, као и програм рада за ову годину одржана је данас у Источном Сарајеву.

Стјепановић је нагласио да су у пет регионалних удружења обољелих од мултипла склерозе у Српској регистрована 363 члана, али да су претпоставке да је број обољелих од мултипла склерозе много већи.

Према његовим ријечима евидентан је и пораст броја обољелих, међу којима има много млађе популације.

Он је подсјетио да је Савез обољелих од мултипла склерозе Републике Српске формиран прије три године, те да представници савеза упознају начелнике и градоначелнике општина и градова са радом Савеза, а први резултати показују да су локалне заједнице кооперативне према регионалним удружењима који покривају по десет до 15 општина.

Предсједник Скупштине овог савеза Бранимир Таминџија изразио је задовољство тиме што се повећава број обољелих који су на списку иновативних терапија, али и да је тај број веома мали.

- Ове године планирано је да њих 199 прими иновативну терапију која обољелима значи живот. На више од 2.000 обољелих то је мали број, када видимо земље у региону које 100 одсто подржавају и дају лијекове за обољеле од мултипла склерозе, нама је та чињеница жалосна - рекао је Таминџија новинарима у Источном Сарајеву.

Таминџија је навео као позитивну измјену Правилника Фонда здравственог осигурања о убацивању лијекова на позитивну листу, којим је дефинисано да се пацијентска удружења требају контактирати за мишљење о сваком лијеку који се ставља на ову листу.

Он је навео да је један од задатака побољшање положаја обољелих од ове болести, те успостављање непосреднијег контакта са националним координатором за мултипла склерозу Републике Српске.

Предсједник удружења обољелих од мултипла склерозе Сарајевско-романијске регије Наташа Томић нагласила је да је финансијско пословање Савеза обољелих од мултипла склерозе Републике Српске било у реду, али и да су приходи Савеза мали.

Према њеним ријечима, ово регионално удружење окупља 279 обољелих од мултипла склерозе, а у посљедње вријеме је и све више обољелих од ове болести.

- Нажалост, чини ми се да су то све млади људи испод 30 година. Генерално људи су имали проблема са признањем да су болесни, међутим с обзиром на то да у посљедње вријеме оболијева све више млађе популације, они не бјеже од те истине да су болесни - навела је она.

Томићева је додала и да ово регионално удружење има велику подршку општине Источно Ново Сарајево која је удружењу уступила просторије, те га је уврстила у свој годишњи буџет.

Обољели од мултипла склерозе из Угљевика Урош Јовичић истакао је да обољели од ове болести имају проблема при запошљавању, као и да би им значило да се одређене витаминске терапије ставе на листу лијекова за лијечење мултипла склерозе.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    15h 42m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    14h 31m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    17h 8m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    17h 13m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    16h 41m
    0