У Српској прошле године пријављено 129 новообољелих од туберкулозе

23.03.2024. 13:46
0
ИЗВОР: srna.rs

Институту за јавно здравство Републике Српској прошле године пријављено је 129 новообољелих од туберкулозе, изјавила је Срни епидемиолог у овом институту Јелена Ђаковић Девић.

Девићева је, поводом 24. марта - Свјетског дана борбе против туберкулозе, рекла да се ова заразна бактеријска болест, узрокована бацилом који најчешће захвата плућа, преноси путем капљица из грла и плућа лица која имају активно обољење респираторних органа узроковано овим бацилом.

- Само мали проценат заражених разболи се од туберкулозе, а ризик од оболијевања много је већи код старијих особа и особа са ослабљеним имуним системом - навела је Девићева.

Она је додала да су симптоми активне туберкулозе плућа кашаљ /рјеђе са испљувком или крвљу/, бол у грудима, слабост, губитак тјелесне тежине, повишена температура и ноћно знојење.

Од туберкулозе, како наводи Девићева, најчешће оболијевају лица у директном контакту са обољелим, лица која живе у колективним смјештајима са лошим хигијенским условима, социјално угрожене категорије становништва, дјеца и старије особе, те особе са ослабљеним имунитетом.

- Одређени фактори као што су зависност од алкохола или дроге, пушење, шећерна болест, малигне болести, хронична бубрежна болест, дуготрајна имуносупресивна терапија, трансплантација органа или постојање инфекције ХИВ-ом повећавају ризик оболијевања од туберкулозе - појаснила је Девићева.

Она је рекла да се за лијечење туберкулозе користи комбинација антибиотика и туберкулостатика.

- Сви обољели треба да имају на уму да је данас туберкулоза изљечива болест под условом да се лијечи довољно дуго, уз одговарајућу комбинацију лијекова и редовно јављање на контролу  - истиче Девићева.

Она је рекла да су мјере за смањење броја обољелих од туберкулозе рано откривање и лијечење обољелих, обрада њихових контаката, примјена адекватне дијагностике и третмана у лијечењу, активности против сиромаштва и лоших животних услова, те здравствено просвјећивање.

- Ова болест може да погоди било коју особу и потребно је да сви учествују у борби за њено искорјењивање, укључујући обољеле од туберкулозе, заједницу у којој живе, цивилно друштво, здравствене раднике, владе, приватни сектор и међународне партнере - навела је Девићева.

Она је истакла да се контрола туберкулозе у Републици Српској обавља кроз активности Министарства здравља и социјалне заштите, Фонда здравственог осигурања Српске и здравствених установа.

Према подацима Свјетске здравстене организације, укупно 1,3 милиона људи умрло је од туберкулозе, а 10,6 милиона људи је обољело у 2022. години. Туберкулоза је други водећи инфективни "убица" у свијету након ковида 19.

Упркос томе што је туберкулоза изљечива и може се спријечити, ова болест је присутна у свим земљама и старосним групама.

Сваке године, 24. марта, обиљежава се Свјетски дан борбе против туберкулозе како би се подигла свијест јавности о здравственим, друштвеним и економским посљедицама туберкулозе и појачали напоре за окончање глобалне епидемије туберкулозе у свијету. Датум представља подсјећање на исти дан 1882. године када је Роберт Кох објавио да је открио бактерију која узрокује туберкулозу што је омогућило дијагностиковање и адекватно лијечење ове болести.

Тема овогодишњег обиљежавања Свјетског дана против туберкулозе је "Да! Ми можемо окончати туберкулозу".

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Кладионичарске преваре узеле маха Кладионичарске преваре узеле маха
Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    20h 23m
    3
  • Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
    23h 43m
    0
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 35m
    0
  • Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
    22h 1m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    18h 9m
    0