У Српској слободно преко 2000 мјеста на факултетима

20.08.2023. 14:19
3
ИЗВОР: glassrpske.com

Свршени средњошколци који у првом року нису успјели да упишу жељени студијски програм добили су другу шансу, а према подацима јавних универзитета у Српској мјеста има још за 2.094 бруцоша, од чега половина на буџету.

Универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву расписали су конкурсе за упис студената у прву годину првог циклуса студија за академску 2023/2024. годину у другом уписном року.

Након првог уписног рока, на бањалучком Универзитету будућим студентима на располагању је остало још 1.089 индекса, од чега 568 на буџету. Универзитет у Источном Сарајеву располаже са још 1.005 слободних мјеста, од којих ће школовање 528 бруцоша бити финансирано из буџета.

Највише мјеста, када је у питању бањалучки Универзитет, има на Медицинском факултету гдје је слободно још 273 мјеста, од чега је 209 на студијским програмима на енглеском језику.

Врата Природно-математичког факултета отворена су за 130 кандидата, а доста мјеста има и на Филолошком, Машинском, затим Факултету политичких наука те Архитектонско-грађевинско-геодетском и Електротехничком факултету.

Декан Филолошког факултета у Бањалуци Биљана Бабић рекла је да је интересовање на првом уписном року било на прошлогодишњем нивоу, док у другом очекују већи одзив кандидата, јер су током љетне паузе имали велики број упита за поједине студијске програме.

– Задовољни смо досадашњим одзивом и већ сад имамо довољан број уписаних студената тако да све студијске програме можемо без проблема реализовати. У другом уписном року очекујемо повећање броја уписаних, између осталог, на србистици – рекла је Бабићева.

Додала је да су прошле године добили два нова студијска програма, односно синологију са акцентом на кинеском језику и романистику, гдје је извршено спајање француског и италијанског језика са два излазна профила.

Већи број уписаних очекују и на Пољопривредном факултету у Бањалуци. Продекан за наставу на овом факултету Весна Мрдаљ поручила је кандидатима, који још нису јасног опредјељења, да упишу неки од њихових студијских програма.

– На три студијска програма, односно биљна и анимална производња, те аграрна економија и рурални развој има укупно 52 слободна мјеста – рекла је Мрдаљева.

Када је ријеч о слободним мјестима за упис на први циклус студија на Универзитету у Источном Сарајеву, највише индекса нуди Филозофски факултет, гдје су врата отворена за још 302 бруцоша на 17 студијских програма. Свршени средњошколци који се одлуче за Пољопривредни факултет на располагању имају 63 слободна мјеста, за три више него на Технолошком факултету у Зворнику.

Декан паљанског Економског факултета, гдје мјеста има још за 59 бруцоша, Марко Ђого рекао је да су од првог уписног рока, који је био на прошлогодишњем нивоу, очекивали више.

– У другом уписном року очекујемо још 15-так кандидата, као што је било прошле године. Од Владе Републике Српске смо за ову годину тражили и добили 114 мјеста за бруцоше, тако да је велика шанса да ће неких 20, 30 мјеста остати упражњено – казао је Ђого.

Додао је да их је ове године позитивно изненадио одзив на студијски програм Туризам и хотелијерство, гдје је остало још само осам мјеста.

– Нешто мјеста има и на студијском програму економија, док смо више очекивали од новог смјера дигитална трансформација, који је комбинација знања из ИТ области и економије. Вјерујем да је разлог то што је нови студијски програм па је мало ко чуо за њега – истакао је Ђого.

Пријаве за упис на оба јавна универзитета у Српској трајаће од 28. августа до 1. септембра, а кандидати се могу пријавити и електронским путем.

Пријемни испит биће одржан 4. септембра на већини факултета, док упис примљених кандидата почиње 11. и траје до 15. септембра.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Rajko b 21.08.2023. 08:56
    Kako da djevojka upise drzavni fakultet pa da je manijak od profesora ganja na Pravnom fakultetu u Banja Luci, a znamo dobro i sta se radi na drugim drzavnim fakultetima.
  • Generic placeholder image
    Krcko 20.08.2023. 22:07
    Za ogromnu većinu potencijalnih studenata koji se upišu i završe fakultete na kraju se to angažovanje pokaže kao promašena investicija. Izgubljeno vrijeme i novac, a posla nema za sve svršene diplomante. Tako da se većina mladih ne odlučuju za nastavak školovanja, vidjeli kako prolaze oni koji su završili fakultete da bi se godinama potucali po biroima rada i uzaludno tražili posao u struci koji ne mogu dobiti. Zato se i ne dolučuju za studije, došli pameti. Tako male su šanse da se popune kvote upisa za studije.
  • Generic placeholder image
    Nik 20.08.2023. 20:55
    Zašto upisivati državni kad se može privatni kupiti, a skoro ništa ne učiti
Повезане вијести
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 4m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 3m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    23h 16m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 45m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 18m
    0