У суботу обиљежавање Дана одбране Илиџе

08.05.2024. 09:25
0
ИЗВОР: katera.news

Борачка организација „Илиџански борац“ обиљежиће у суботу, 11. маја, дан одране од другог напада такозване Армије БиХ на Илиџу у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Делегација Борачке организације "Илиџански борац" сваке године у порти Храма Светог Саве у Блажују прислужи свијеће и ода почаст свим борцима погинулим у нападима такозване Армије БиХ на Илиџу 22. априла и 14. маја 1992. године.

Парастос за погинуле борце Српске Илиџе биће служен у 11.00 часова.

У 12.30 часова биће одржана Свечана академија у Културни центар Источно Сарајево, након чега ће услиједити дружење ветерана и ручак у Хотелу Београд.

Борачка организација „Илиџански борац“ сваке године организује манифестацију „Дани одбране Илиџе“.

Први напад такозване АБиХ догодио се 22. априла 1992. године, када је погинуло 12 српских родољуба, а за одбрану Илиџе током Одбрамбено-отаџбинског рата, живот су положила 1.064 борца Војске Републике Српске.

Од погинулих 1.064 борца, њих 560 били су припадници „Илиџанске бригаде“, која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

„Илиџанска бригада“ била је бастион Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и дала је огроман допринос у одбрани Републике Српске.

Српско становништво са Илиџе је исељено након Дејтонског мировног споразума, јер је одбрањено подручје припало ФБиХ, а сјећање на подвиг бораца и жртве цивила чува и његује Борачка организација „Илиџански борац“.

Коментари 0
Повезане вијести
Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО) Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
Обиљежавање Дана одбране Илиџе Обиљежавање Дана одбране Илиџе
Сутра одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Сутра одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
Најчитаније
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    12h 8m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    1h 50m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    12h 14m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    12h 12m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    11h 3m
    0