U subotu obilježavanje Dana odbrane Ilidže

08.05.2024. 09:25
0
IZVOR: katera.news

Boračka organizacija „Ilidžanski borac“ obilježiće u subotu, 11. maja, dan odrane od drugog napada takozvane Armije BiH na Ilidžu u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Delegacija Boračke organizacije "Ilidžanski borac" svake godine u porti Hrama Svetog Save u Blažuju prisluži svijeće i oda počast svim borcima poginulim u napadima takozvane Armije BiH na Ilidžu 22. aprila i 14. maja 1992. godine.

Parastos za poginule borce Srpske Ilidže biće služen u 11.00 časova.

U 12.30 časova biće održana Svečana akademija u Kulturni centar Istočno Sarajevo, nakon čega će uslijediti druženje veterana i ručak u Hotelu Beograd.

Boračka organizacija „Ilidžanski borac“ svake godine organizuje manifestaciju „Dani odbrane Ilidže“.

Prvi napad takozvane ABiH dogodio se 22. aprila 1992. godine, kada je poginulo 12 srpskih rodoljuba, a za odbranu Ilidže tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, život su položila 1.064 borca Vojske Republike Srpske.

Od poginulih 1.064 borca, njih 560 bili su pripadnici „Ilidžanske brigade“, koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

„Ilidžanska brigada“ bila je bastion Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i dala je ogroman doprinos u odbrani Republike Srpske.

Srpsko stanovništvo sa Ilidže je iseljeno nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer je odbranjeno područje pripalo FBiH, a sjećanje na podvig boraca i žrtve civila čuva i njeguje Boračka organizacija „Ilidžanski borac“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ilidžanci – najveće žrtve i najbolji borci Republike Srpske (FOTO) Ilidžanci – najveće žrtve i najbolji borci Republike Srpske (FOTO)
Obilježavanje Dana odbrane Ilidže Obilježavanje Dana odbrane Ilidže
Sutra odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu Sutra odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu
Najčitanije
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    11h 47m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    11h 53m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    1h 29m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    11h 51m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    10h 42m
    0