У Tузланском кантону смијењен 121 директор основних и средњих школа

30.04.2021. 19:52
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Усвајањем амандмана на измјене закона о образовању у Тузланском кантону данас је смијењен 121 директор основних и средњих школа. Тужбе су припремили, а ако добију правну битку против владе из буџета ће им бити исплаћено неколико милиона марака.

Посланици у Скупштини Тузланског кантона данас су разматрали и усвајали измјене и допуне Закона о основном образовању и одгоју те измјене и допуне Закона о средњем образовању и одгоју.

Том приликом посланик ПДА у Скупштини ТК Мирсад Бечић предао је амандман за измјене Закона о основном образовању и одгоју, а независни заступник Смајо Манџић амандман на измјене Закона о средњем образовању и одгоју. Они су својим амандманима затражили да усвајањем измјена закона престане мандат свим сталним школским одборима, као и свим директорима основних и средњих школа.

Већина у Кантоналној скупштини у којој се налазе СДП, ПДА, СББ и Наша странка усвојили су законе у новом садржају, као и амандмане, чиме је услиједила смјена директора основних и средњих школа те чланова одбора. Све ово је подржао такође и Манџић.

Када је ријеч о измјенама и допунама закона, кантонални министар образовања Елвис Бараковић из СДП-а данас је казао да оне омогућавају боље функционисање школа у вријеме пандемије коронавируса.

- Ми смо сада отворили могућност да и ако фонд сати не буде испуњен у потпуности, министар може донијети одлуку да се школска година оконча раније. Током цијеле школске године суспендоване су разне активности, па смо омогућили наставницима и стручним сарадницима у основним и средњим школама да задрже стручна звања у наредне двије године - казао је Бараковић.

Он је додао да је сада новости и да се за основне школе суфинасира набавка уџбеника, не само за образовне установе којима је оснивач кантон, него и за оне над којима кантон искаже посебан интерес.

Говорећи о смјенама директора, ресорни министар је навео да то није заступљено у измјенама закона, које је раније усвојила Влада ТК. Потврдио је да су у међувремену стигли амандмани од представника законодавне власти.

- Они су предложили амандмане којима се разрјешавају чланови школских одбора именовани на мандатни период од четири године као и прекид ангажман директора школа - додао је Бараковић.

Из опозиције су казали да закони нису требали бити разматрани и усвајани по скраћеној процедури, као што је то данас био случај. Због оваквог начина није било потребе за јавном расправом, а изостало је и мишљење Канцеларије за законодавство.

Посланик СДА у Скупштини ТК Мидхат Чаушевић каже да амандманима који су предати, а накнадно су и усвојени, по сили закона, односно по аутоматизму, отказ о раду добија 121 директор, који владајућој већини не одговара.

- Чињеница је да послије овога слиједе тужбе, односно судски процеси, који ће резултирати вишемилионским одштетама из буџета ТК, чиме ће осим буџета бити оштећени и грађани. Ови амандмани нису прошли процедуру Уреда за законодавство и то је свјесно урађено. Укупно 14 директора има уговоре на одређено и они ће морати на биро за запошљавање. Директори који имају сталне уговоре се враћају на своје претходне позиције, а они који су их мијењали, око 100 људи, иду на биро - упозорио је Чаушевић, нагласивши да је данашњи потез био протууставан.

Предсједник Клуба посланика ПДА у Кантоналној скупштини Сенад Алић данас је казао да усвојени амандмани никоме "не скидају главу", устврдивши да директори немају право на тужбу.

- Протеклих дана велику прашину су подигле странке које су политизирали школе и школска подручја, тако што су натјерали већи број директора да буду на листама. Биће избор нових директора и није тачно да ће 90 особа остати без посла. Зашто су доводили људе с бироа да буду директори - изјавио је Алић.

Његов колега из владајуће већине, односно предсједник Клуба заступника СДП-а у Скупштини ТК Џевад Хаџић поздравио је измјене закона које је доставило Министарство образовања и науке.

Додао је да му није јасно због чега се створила паника у вези са амандманима јер су они, како је нагласио, преписани из измјена и допуна закона из 2015. године, које је тада предложила влада предвођена од СДА.

- Преко 40 директора који су сада на позицијама били су на листама за општинска вијећа на посљедњим изборима. Ако се то прошири на Опште изборе, онда је 80 посто актуелних директора било директно политички ангажовано. Толика паника нама поручује да их оставимо у мандату, а да они и даље политизирају школе и доносе гласове - навео је Хаџић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Познато колико ће Бајерн платити Тухелу за пријевремени раскид сарадње Познато колико ће Бајерн платити Тухелу за пријевремени раскид сарадње
Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена
Масовни откази у Њемачкој: Укида се 16.000 радних мјеста Масовни откази у Њемачкој: Укида се 16.000 радних мјеста
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 18m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 17m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 53m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 14m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    9h 57m
    9