У УКЦ Српске преминула двадесетдеветогодишња породиља

28.04.2021. 12:19
1
ИЗВОР: СРНА

Двадесетдеветогодишња породиља чији су иницијали Д.Ђ. преминула је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске од посљедица болести изазване корона вирусом, док је беба стабилног здравственог стања, саопштено је из УКЦ-а.

Из УКЦ су навели да је породиља преминула јуче око 17.30 часова у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а, те да није имала удружена обољења.

- Ово је први случај у Универзитетском клиничком центру Републике Српске да породиља премине од посљедица болести изазване корона вирусом - истакли су из УКЦ-а.

Како су појаснили, пацијенткиња Д.Ђ. /1992/ се 22. марта јавила у седмом мјесецу трудноће у Ургентни ковид центар УКЦ због сумње на инфекцију вирусом корона.

- Након дијагностичке обраде, позитивног брзог антигенског теста на вирус корона и прегледа пацијенткињи се препоручује хоспитализација у Ковид 3 Одјељењу Клинике за гинекологију и акушерство коју она одбија, те одлази својевољно на кућно лијечење уз препоручену симптоматску терапију - наводи се у саопштењу УКЦ-а.

Пацијенткињи је, како наводе, 23. марта узет узорак за пи-си-ар тест који је показао да је позитивна на вирус корона.

Из УКЦ-а су навели да се пацијенткиња 25. марта у вечерњим часовима због погоршања општег стања јавља у Ургентни Ковид центар након чега остаје на хоспитализацији у Клиници за гинекологију и акушерство гдје се налази на кисеоничкој подршци.

- Због максималне прогресије болести 30. марта је конзилијум љекара УКЦ-а одлучио да се пацијенткиња породи царским резом. Због изузетно тешке клиничке слике и животне угрожености премјешта се на даље лијечење у Клинику интензивне медицине за нехируршке гране - наводи се у саопштењу.

Након пријема, додају из УКЦ-а, стање пацијенткиње се из часа у час рапидно погоршавало и упркос свим предузетим терапијским модалитетима и званичним препорукама за лијечење, пацијенткињу су морали спојити на респиратор.

- Како болест напредује и даље, пацијенткиња се 4. априла прикључује на вено-венску екстракорпоралну мембранску окисгенацију /ВВ –ЕЦМО/ – вјештачка плућа најновије генерације - истакнуто је у саопштењу.

Упркос свим предузетим методама лијечења и напорима љекара да младој жени спасу живот, из УКЦ-а су навели да је пацијенткиња јуче преминула.

УКЦ у саопштењу истиче да је беба женског пола, о којој брине тим љекара, стабилног здравственог стања и налази се у Одјељењу патолошке неонатологије са прематуритетом Клинике за дјечије болести.

Не прима никакву терапију и чека се да постигне одговарајућу тјелесну тежину да би могла бити отпуштена из болнице, додају у саопштењу.

- Користимо још једном прилику да апелујемо да грађани и најосјетљивије категорије становништва поштују препоручене противепидемијске мјере. Такође, желимо да укажемо на важност вакцинације како за особе старије животне доби, тако и за особе које планирају трудноћу и труднице - навели су из УКЦ-а Републике Српске у Бањалуци.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    XY 28.04.2021. 13:23
    Kako vas nije sramota, apelujete na važnost vakcinacije za trudnice a vakcinišete babe i đedove od 80 godina, i to "na kašiku"! Nikad ovo jadno zdravstvo u RS-u neće zbog lopova imati ni V od vakcina! Nego narode, ko može, samo u Srbiju, spašavajte se!!!
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    23h 30m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    14h 0m
    0
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 27m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    13h 41m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    22h 23m
    0