У уторак свечано отварање вјештачког језера

23.04.2023. 09:18
6
ИЗВОР: srna.rs

У Источном Новом Сарајеву у уторак, 25. априла, свечано ће бити отворено вјештачко језеро површине око 3.000 метара квадратних, у чију је изградњу уложено 620.000 КМ.

Завршетком изградње језера употпунио се парковски комплекс у овом дијелу општине јер се надовезује на недавно изграђени Парк великана, речено је Срни из општинске управе Источно Ново Сарајево.

- Пуни сјај овог дијела општине ће се десити изградњом новог вртића преко пута вјештачког језера, те нове основне школе у његовој непосредној близини - наведено је из општинске управе.

Осим уређења вјештачког језера, у склопу регулационог плана "Центар три" изграђена је и пјешачка стаза, постављен урбани мобилијар, извршено хортикултурно уређење локалитета, те постављена адекватна расвјета.

Изградња вјештачког језера почела је 2021. године, а у првој фази обухватали су грубе грађевинске радове на уређењу и обликовању језера, те радове хидротехничке фазе са полагањем геотекстила.

- Друга фаза 2022. године обухватила је радове нискоградње, урбаног мобилијара и расвјете са асфалтирањем приступних саобраћајница и паркинга - речено је из општинске управе.

Како је наведено из општинске управе, изградња вјештачког језера је јединствен пројекат у овом дијелу Републике Српске, јер се у центру урбанизоване зоне изградило језеро уз које ће грађани моћи уживати и проводити слободно вријеме у шетњи и рекреацији.

Осим пројекта изградње језера, у Источном Новом Сарајеву је у току изградња зграде Ректората и Музичке академије са новом концертном двораном, чија вриједност је више од осам милиона КМ.

- Ради се и на завршетку радова на студентском дому у Источном Новом Сарајеву, који општина реализује уз финансијску подршку Владе Републике Српске, а чија вриједност је 7,4 милиона КМ - наведено је из општине Источно Ново Сарајево.

У наредном периоду очекује се и почетак градње обданишта за 150 дјеце, чија је вриједност око 1,5 милиона КМ, као и изградња нове основне школе за 650 ученика, чија процијењена вриједност је 4,5 милиона КМ које је обезбиједила Влада Републике Српске.

Из општинске управе су истакли и наставак улагања у саобраћајну инфраструктуру изградњом саобраћајница у неколико општинских улица за шта ће бити издвојено 1,3 милиона КМ.

- Градиће се саобраћајнице у улицама Карађорђева, Требевићка, Јована Рашковића, Ђуре Јакшића, Душка Трифуновића - најавили су из општинске управе.

За наредни период у Источном Новом Сарајеву планиран је и завршетак израде идејног и главног пројекта отвореног и затвореног базена у склопу спортско-рекреативног центра "Чича".

Свечано отварање предвиђено је у 13.00 часова.

Коментари 6
 • Generic placeholder image
  Delija 24.04.2023. 19:36
  Idiotluk na djelu, najmanje milion potrosen na jezero, i onda se podigne cijena za odvoz smeca za 30%. Dali igdje u svijetu opstina digne rezije za 30%. Nadam se da vam se nece vratiti kako vam ja mislim.
 • Generic placeholder image
  Paljanin 24.04.2023. 15:24
  Čestitam! Samo mi nije jasno zašto vam još uvijek paljanski penzioneri plaćaju komunalije..
 • Generic placeholder image
  Aaa 24.04.2023. 07:23
  Svaka cast na uradjenom poslu... Ja bi preporucio da se postave redara jer ce ona djecurlija koja nisu odgojena i za koju roditelji nemaju vremena unistiti klupe kao sto i unistavaju igralista od bijesa, stoka... Nacelnice svaka cast i puno srece i uspijeha ti zelim.
 • Generic placeholder image
  Volšeban 23.04.2023. 20:02
  Svaka čast narodu što je istrajao u svojoj namjeri. Pohvala i realizatorima što su to podržali. Od mene prst gore.
 • Generic placeholder image
  Mira 23.04.2023. 18:31
  Sve pohvale za Opštinu Istocno Novo Sarajevo, i naseg nacelnika i gradonačelnika.
 • Generic placeholder image
  Mira 23.04.2023. 18:30
  Sve pohvale za Opštinu Istocno Novo Sarajevo, i naseg nacelnika i gradonačelnika.
Повезане вијести
Тешко повријеђен мотоциклиста у саобраћајној незгоди у Дечанској улици Тешко повријеђен мотоциклиста у саобраћајној незгоди у Дечанској улици
Удес у Дечанској улици (ФОТО) Удес у Дечанској улици (ФОТО)
Украдене таблице у Источном Новом Сарајеву Украдене таблице у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
 • Донесене измјене о борачком додатку
  5h 48m
  0
 • Рекеташи харају Бањалуком и Сарајевом
  11h 16m
  0
 • Ево која је држава проглашена најбољом за живот
  22h 52m
  1
 • За осумњиченима у афери "Тунел" трагали у околини Јахорине
  7h 6m
  0
 • Појачане војне активности током ноћи у близини аеродрома
  7h 41m
  0