У Зворнику на основу међународне потјернице ухапшен Синиша Чутурић

29.08.2019. 09:33
0
ИЗВОР: Srpska.info

Зворничанин Синиша Чутурић ухапшен је на основу међународне потјернице која је за њим расписана због сумње да је био дио велике криминалне групе која је осумњичена да је прокријумчарила кокаин вриједан 18 милиона евра.

Портпарол Полицијске управе Зворник Миљан Бобар рекао нам је, наводећи иницијале осумњиченог, да је провјерама утврђено да је за Чутурићем међународну потјерницу расписао Интерпол Загреб.

-Послије хапшења осумњичени је предат у надлежност Суда БиХ – додао је Бобар.

Према незваничним информацијама Синиша је брат од Невенке Чутурић која је у јулу ухапшена са још једном особом.

Они су тада приведени због сумње да су преносили новац за  међународну криминалну групу на чијем је челу Мајкл Доковић (60), који се терети за шверц чак 600 килограма кокаина вриједног 18 милиона евра из Уругваја у Швајцарску.

Невенка Чутурић за коју се претпоставља да је Доковићева дјевојка, ухапшена је 13. јула, а два дана након тога одређен јој је притвор. Тада је расписана и потјерница за њеним братом.

О криминалним активностима овог клана истраге се воде у неколико земаља, између осталог у Швајцарској, Чешкој, Хрватској, Хонгконгу, Србији.

На челу клана је Доковић, који је небројено пута мијењао идентитет. Он је у јуну ове године ухапшен у швајцарском граду Базелу након што је чартер летом из Уругваја прокријумчарио 600 килограма кокаина. Доковић и двојица сарадника, међу којима је био и пилот, ухапшени су у једној гаражи док су претоварали дрогу.

Пажња истражиоца је усмјерена ка Доковићу након што је прошле године на граничном прелазу Брегане између Словеније и Хрватске, заустављен “мерцедес” у коме су били његова дјевојка Невенка Чутурић и њен брат Синиша. У аутомобилу брата и сестре који су из Антверпена у Белгији кренули у Србији полиција је нашла чак 1.000.100 евра.

Новац је одузет, а против Чутурића је поднијета прекршајна пријава. Пуштени су на слободу, али су истражиоци њих убрзо повезали са Доковићем.

О вођи криминалне групе Мајклу Доковићу “Њујорк тајмс” писао је 2003. и то као о особи повезаној с албанском и југословенском мафијом. Хрватски “Јутарњи лист”, на основу сазнања УСКОК-а, навео је раније да се вођа групе у прошлости звао и Мајкл Бугати, Мајкл Илиријани, те да је у посљење вријеме користио идентитете Живко Јовић и Радован Трзин.

- Фамилиа -

Европска полицијска агенција саопштила да је међународном операцијом названом -Фамилиа - разбијен балкански криминални ланац који је приватним авионима пребацивао кокаин из Јужне Америке у Европу, а потом бродовима за Хонг Конг и Макао.

Хрватски МУП који је такође укључен у истрагу наводи да је акција, која је почела крајем 2017. била дио шире европске стратегије против западно-балканске мреже организованог криминала, такозваног Балканског картела. Они су за кријумчарења често ангажовали и стјуардесе, а и испитује се да ли су поједини пилоти учествовали у шверцу.

Коментари 0
Повезане вијести
Заплијењено 250 килограма кокаина Заплијењено 250 килограма кокаина
Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву
Предложен притвор за 18 лица и мјере забране за њих пет Предложен притвор за 18 лица и мјере забране за њих пет
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    15h 28m
    3
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    16h 0m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    11h 11m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    16h 9m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    19h 16m
    0