Ученици СШ „28. јуни“ поручили – дјечији осмјеси и срећно дјетињство непроцјењиви (ФОТО)

09.10.2024. 12:13
0
ИЗВОР: katera.news

У свијету се свака прва седмица у октобру мјесецу обиљежава као Нед‌јеља д‌јетета.

Овогодишња Нед‌јеља дјетета се обиљежава под називом “Играмо се, учимо и растемо”, а њен циљ је промоција права дјетета, побољшање друштвене бриге за дјецу и јачање одговорности свих субјеката заштите, као и упознавање шире јавности са потребама дјеце, њиховим психосоцијалним одрастањем под једнаким условима.

Управо тим поводом, ученици четвртог један разреда, који се образују за туристичке техничаре у Средњој школи „28. јуни“ у сарадњи са професорицом српског језика и књижевности Драганом Мандрапом уприличили су изложбу фотографија под називом „Немамо сви исте могућности“.

Анђела Илић, ученица четвртог један разреда, навела је да се изложба састоји од фотографија на којима се налазе лица дјеце која имају срећно дјетињство, као и фотографије дјеце која немају срећу да безбрижно одрастају.

- На фотографијама на којима се налазе лица дјеце која имају срећно дјетињство су ученици наше школе и наши мали суграђани. Могу се видјети и потресне слике, уплакана дјечија лица, бол и патња кроз које пролазе дјеца због рата и глади – рекла је она.

Њихов циљ је, додаје, био да стављајући једну до друге фотографије истакну супротност и сав апсурд свијета у којем живимо.

- Желимо утицати на свијест сваког појединца. Знамо да ми не можемо мијењати свијет, али свако од нас, у својој породици, у својој школи и заједници може учинити нешто добро за дијете коме је потребна помоћ – истакла је Илић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Анђелина другарица из разреда Луна Зупанц рекла је да се на изложби могу видјети и дјечије ципелице које симболишу дјецу која нису имала прилику да направе кораке у живот.

-  На средини, између фотографија, налазе се крила која симболишу анђела, а све је пропраћено пјесмом Боре Ђорђевића „Погледај дом свој, анђеле“. Сматрали смо да не постоји боља пјесма која би осликала свијет и све оне неправде које се у свијету дешавају – навела је она.

Приближно 16.000 дјеце у свијету дневно умре од глади, а према ријечима ученице Тине Малешевић, већина има мање од пет година.

- Иако се у свијету производи довољно хране, она се у неким дијеловима свијета баца, а у неким је нема довољно. За само један долар могло би се нахранити дијете, јер се може купити шака пиринча или пасуља – рекла је она.

Како истиче, свијет је глув и слијеп на ове проблеме.

- Због сиромаштва дјеци је онемогућено и образовање. Свијет је подјељен, разлике су огромне, а дјеца су најугроженија – рекла је она и додала да су милиони дјеце окружени насиљем, избјелиштвом и смрћу.

Ученик Владимир Влачо је рекао да је припремајући ову изложбу схватио да су осмијеси дјеце и срећно дјетињство непроцјењиви.

Професорица Мандрапа је навела да су ученици, свјесни да је свијет дубоко поларизован, да су економске, културолошке и политичке прилике различите, жељели о томе да проговоре.

Како истиче, ако једна фотографија говори више од хиљаду ријечи, онда се на 80 фотографија и 80 дјечијих лица може прочитати много прича и осјетити безброј емоција.

- То и јесте био циљ, да поглед на једно дјечије уплакано лице покрене свијест о томе да млади људи морају мијењати свијет. И сами смо овдје, на овим просторима, осјетили сву тежину рата, прекинутог дјетињства. Дужност нас старијих је да о томе причамо нашој дјеци, а њихова да то памте и стварају око себе и у себи један праведнији свијет - поручила је она.

Генерална скупштина УН је 20. новембра 1959. године  усвојила “Декларацију о правима д‌јетета”, а тридесет година послије је усвојила “Конвенцију о правима д‌јетета”.

Сва д‌јеца на свијету заслужују једнака права, као и бригу и заштиту.

Коментари 0
Повезане вијести
Поклони за малишане у вртићима са подручја Источне Илиџе поводом Недјеље дјетета (ФОТО) Поклони за малишане у вртићима са подручја Источне Илиџе поводом Недјеље дјетета (ФОТО)
Наредне седмице обиљежавање Недјеље дјетета Наредне седмице обиљежавање Недјеље дјетета
Ученици и професори Средње школе „28. јуни“ аутори најбољег филма о Пупину (ФОТО) Ученици и професори Средње школе „28. јуни“ аутори најбољег филма о Пупину (ФОТО)
Најчитаније
  • Кошарац повукао одлуку о додјели 5.000 КМ Рудуљићу
    23h 52m
    10
  • Како су се завољели Иво Андрић и Милица Бабић – љубав прикривена сновима и хартијом
    52m
    1
  • Сутра главни претрес против Амира Кујовића
    23h 5m
    6
  • Донесена наредба о отварању врећа са гласачким листићима и поновно бројање
    21h 10m
    1
  • Од 1. новембра јединствена накнада за обављање платних трансакција
    20h 37m
    0