Učenici SŠ „28. juni“ poručili – dječiji osmjesi i srećno djetinjstvo neprocjenjivi (FOTO)

09.10.2024. 12:13
0
IZVOR: katera.news

U svijetu se svaka prva sedmica u oktobru mjesecu obilježava kao Ned‌jelja d‌jeteta.

Ovogodišnja Ned‌jelja djeteta se obilježava pod nazivom “Igramo se, učimo i rastemo”, a njen cilj je promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece, njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima.

Upravo tim povodom, učenici četvrtog jedan razreda, koji se obrazuju za turističke tehničare u Srednjoj školi „28. juni“ u saradnji sa profesoricom srpskog jezika i književnosti Draganom Mandrapom upriličili su izložbu fotografija pod nazivom „Nemamo svi iste mogućnosti“.

Anđela Ilić, učenica četvrtog jedan razreda, navela je da se izložba sastoji od fotografija na kojima se nalaze lica djece koja imaju srećno djetinjstvo, kao i fotografije djece koja nemaju sreću da bezbrižno odrastaju.

- Na fotografijama na kojima se nalaze lica djece koja imaju srećno djetinjstvo su učenici naše škole i naši mali sugrađani. Mogu se vidjeti i potresne slike, uplakana dječija lica, bol i patnja kroz koje prolaze djeca zbog rata i gladi – rekla je ona.

Njihov cilj je, dodaje, bio da stavljajući jednu do druge fotografije istaknu suprotnost i sav apsurd svijeta u kojem živimo.

- Želimo uticati na svijest svakog pojedinca. Znamo da mi ne možemo mijenjati svijet, ali svako od nas, u svojoj porodici, u svojoj školi i zajednici može učiniti nešto dobro za dijete kome je potrebna pomoć – istakla je Ilić.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Anđelina drugarica iz razreda Luna Zupanc rekla je da se na izložbi mogu vidjeti i dječije cipelice koje simbolišu djecu koja nisu imala priliku da naprave korake u život.

-  Na sredini, između fotografija, nalaze se krila koja simbolišu anđela, a sve je propraćeno pjesmom Bore Đorđevića „Pogledaj dom svoj, anđele“. Smatrali smo da ne postoji bolja pjesma koja bi oslikala svijet i sve one nepravde koje se u svijetu dešavaju – navela je ona.

Približno 16.000 djece u svijetu dnevno umre od gladi, a prema riječima učenice Tine Malešević, većina ima manje od pet godina.

- Iako se u svijetu proizvodi dovoljno hrane, ona se u nekim dijelovima svijeta baca, a u nekim je nema dovoljno. Za samo jedan dolar moglo bi se nahraniti dijete, jer se može kupiti šaka pirinča ili pasulja – rekla je ona.

Kako ističe, svijet je gluv i slijep na ove probleme.

- Zbog siromaštva djeci je onemogućeno i obrazovanje. Svijet je podjeljen, razlike su ogromne, a djeca su najugroženija – rekla je ona i dodala da su milioni djece okruženi nasiljem, izbjelištvom i smrću.

Učenik Vladimir Vlačo je rekao da je pripremajući ovu izložbu shvatio da su osmijesi djece i srećno djetinjstvo neprocjenjivi.

Profesorica Mandrapa je navela da su učenici, svjesni da je svijet duboko polarizovan, da su ekonomske, kulturološke i političke prilike različite, željeli o tome da progovore.

Kako ističe, ako jedna fotografija govori više od hiljadu riječi, onda se na 80 fotografija i 80 dječijih lica može pročitati mnogo priča i osjetiti bezbroj emocija.

- To i jeste bio cilj, da pogled na jedno dječije uplakano lice pokrene svijest o tome da mladi ljudi moraju mijenjati svijet. I sami smo ovdje, na ovim prostorima, osjetili svu težinu rata, prekinutog djetinjstva. Dužnost nas starijih je da o tome pričamo našoj djeci, a njihova da to pamte i stvaraju oko sebe i u sebi jedan pravedniji svijet - poručila je ona.

Generalna skupština UN je 20. novembra 1959. godine  usvojila “Deklaraciju o pravima d‌jeteta”, a trideset godina poslije je usvojila “Konvenciju o pravima d‌jeteta”.

Sva d‌jeca na svijetu zaslužuju jednaka prava, kao i brigu i zaštitu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pokloni za mališane u vrtićima sa područja Istočne Ilidže povodom Nedjelje djeteta (FOTO) Pokloni za mališane u vrtićima sa područja Istočne Ilidže povodom Nedjelje djeteta (FOTO)
Naredne sedmice obilježavanje Nedjelje djeteta Naredne sedmice obilježavanje Nedjelje djeteta
Učenici i profesori Srednje škole „28. juni“ autori najboljeg filma o Pupinu (FOTO) Učenici i profesori Srednje škole „28. juni“ autori najboljeg filma o Pupinu (FOTO)
Najčitanije
  • Kako su se zavoljeli Ivo Andrić i Milica Babić – ljubav prikrivena snovima i hartijom
    1h 57m
    1
  • Donesena naredba o otvaranju vreća sa glasačkim listićima i ponovno brojanje
    22h 15m
    1
  • Rode su bile prvi gosti u kafiću u Palama
    2h 29m
    1
  • Uhapšen zbog prijetnji vatrenim oružjem
    4h 52m
    1
  • Od 1. novembra jedinstvena naknada za obavljanje platnih transakcija
    21h 42m
    0