Ученици СШЦ "Источна Илиџа" обиљежавају Међународни дан борбе против дијабетеса

11.11.2021. 18:53
0
ИЗВОР: Катера

Ученици медицинске школе у Средњошколском центру "Источна Илиџа" обиљежиће сутра, 12. новембра 2021. године, на Тргу Републике Српске у Источном Сарајеву Међународни дан борбе против шећерне болести - дијабетеса.

Овај међународни дан биће обиљежен на начин да ће бити организовано мјерење нивоа шећера у крви, крвног притиска и тјелесне масе, у временском периоду од 10.00 до 13.00 часова, саопштили су из СШЦ "Источна Илиџа" за портал Катера.

Из СШЦ "Источна Илиџа" рекли су да се овај Дан обиљежава у недјељу, 14. новембра, али с обзиром да је нерадни дан, ученици ће унапријед реализовати активности поводом тог догађаја.

Свјетски Дан борбе против шећерне болести (WDD) се обиљежава сваке године 14. новембра, на рођендан Сер Фредерика Бентинга, који је 1922. заједно са Чарлсом Бестом открио инсулин.

Представља највећу свјетску кампању усмјерену на подизање свјести о дијабетесу, скрећући пажњу јавности коју чини више од милијарду људи широм свијета.

Дијабетес је једно од најчешћих хроничних незаразних обољења и представља велики јавно здравствени проблем.

Свјетска здравствена организација (World Health Organization – WHO) и Међународна федерација за дијабетес (International Diabetes Federation – IDF), које су успоставиле овај Дан, процијениле су да је 2017. године у свијету обољело око 425 милиона људи од дијабетеса, а да ће се број обољелих до 2045. године повећати на 629 милиона.

Коментари 0
Повезане вијести
Најава "Ђурђевданских свечаности" у општини Источна Илиџа Најава "Ђурђевданских свечаности" у општини Источна Илиџа
Сутра „Васкршње радости“ у Источној Илиџи Сутра „Васкршње радости“ у Источној Илиџи
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    8h 1m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    10h 20m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    10h 47m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    13h 27m
    1
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    6h 12m
    0