Уџбеници за основну школу у књижарама – цијена иста као и лани

27.08.2023. 10:24
0
ИЗВОР: srna.rs

Сви уџбеници за основну школу у Републици Српској одштампани су и доступни у књижарама Завода за уџбенике и наставна средства, а цијена им је остала на прошлогодишњем нивоу, рекла је Срни извршни директор Сектора издавачке дјелатности Весна Суботић.

Када је ријеч о уџбеницима за средњу школу, Суботићева је рекла да су сви раније одобрени уџбеници одштампани, а у току је процес припреме и штампе одређених уџбеника који су одобрења добили у јуну и јулу.

Она је нагласила да ће и ови уџбеници бити ускоро завршени и током септембра доступни ученицима.

Суботићева је подсјетила да је Завод, у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске и Републичким педагошким заводом, спровео све активности дефинисане Планом уџбеника за школску 2023/2024. годину.

Она је истакла да у школској 2023/2024. години Завод има 12 нових уџбеника за основну школу, односно уџбеничких комплета, и четири адаптирана уџбеника.

Према њеним ријечима, за средње школе Завод има 12 нових одобрених уџбеника у различитим струкама и занимањима. Сви ови уџбеници усклађени су са наставним плановима и програмима и урађени у складу са стандардима за израду уџбеника.

Суботићева је нагласила да су цијене уџбеника за основну школу остале на нивоу прошлогодишњих.

- Цијена комплета уџбеника за први разред износи 20 КМ, за други разред 130 КМ, за трећи разред 141 КМ, за четврти разред 137 КМ, а за пети разред 145 КМ - рекла је она.

Суботићева је нагласила да цијене комплета уџбеника за шести, седми, осми и девети разред зависе од тога који страни језик се изучава као други страни језик.

Напоменула да уџбенички комплет без другог страног језика за шести разред кошта 208 КМ, за седми разред 230 КМ, за осми разред 250 КМ и девети разред 239 КМ.

- Ово су цијене без другог страног језика, јер се други страни језик у школама изучава према опредјељењу родитеља, односно школа. Примјера ради, уколико ученик изучава њемачки језик, уџбенички комплет кошта 25 КМ. Уџбенички комплети руског језика, француског и италијанског нешто су скупљи - рекла је она.

Суботићева је подсјетила да Влада Републике Српске у школској 2023/2024. години обезбјеђује бесплатне уџбенике са списка обавезних уџбеника за све ученике првог, другог, трећег и четвртог разреда основне школе, за ученике побједнике републичких такмичења у школској 2022/2023. години, за ученике од петог до деветог разреда који су треће и наредно дијете по рођењу у породици са троје и више дјеце.

Додала је да је Влада обезбиједила бесплатне уџбенике и за ученике од петог до деветог разреда који су корисници права на додатак за помоћ и његу другог лица и/или права на личну инвалиднину, у складу са Законом о социјалној заштити, те за одличне ученике од петог до деветог разреда који долазе из породица са четворо и више дјеце.

Суботићева је истакла да је у свим књижарама Завода доступна богата понуда школског прибора, руксака и осталих потрепштина неопходних за спремање ученика за школу.

-У понуду смо уврстили различите брендове. Цијене зависе од квалитета и бренда. Примјера ради, цијене свесака А5 износе од 0,80 КМ до 2,50 КМ, свесака А4 од 1,60 КМ до 3,75 КМ, бојица 12/1 од 1,65 КМ до 4,95 КМ, графитних оловака од 0,20 КМ до 1,85 КМ, те перница од 2,85 празна до 42,90 КМ пуна - навела је она.

Суботићева је рекла да цијена руксака износи од 29,90 до 85 КМ, торби за вртиће од 21,20 КМ до 40,10 КМ, торба за физичко /врећица/ од 3,50 КМ до 14 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Свјетске цијене нафте скачу због сукоба у Израелу Свјетске цијене нафте скачу због сукоба у Израелу
Црвено свјетло поскупљењу обуке за возаче Црвено свјетло поскупљењу обуке за возаче
Магична граница од три марке за литар горива све ближа Магична граница од три марке за литар горива све ближа
Најчитаније
 • У несрећи код Фоче страдао отац троје дјеце
  17h 16m
  0
 • У Сарајеву и Источном Сарајеву претреси на 12 локација
  12h 49m
  1
 • Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан
  20h 7m
  3
 • „Google“ за неколико дана креће са великим брисањем налога: Ево како да сачувате свој
  12h 55m
  0
 • На мјесто несреће излази инспекцијски надзор за тунеле
  17h 59m
  2