Угоститељи стижу на листу дефицитарних занимања

16.03.2022. 09:17
1
ИЗВОР: Глас Српске

Занимања конобар и кувар у бањалучкој Угоститељско-трговинско-туристичкој школи стављена су на листу дефицитарних, што би усљед недостатка тог кадра на подручју регије могла бити шанса да, послије неколико година, коначно буду попуњене учионице.

У Министарству просвјете и културе РС навели су да су у складу са потребама локалних заједница, као и на основу приједлога Привредне коморе, Уније удружења послодаваца, Занатско-предузетничке коморе и школе у приједлогу дефицитарних занимања за школску 2022/2023. годину као дефицитарна занимања препознати конобар и кувар. 

Директор бањалучке Угоститељско-трговинско-туристичке школе Борис Спасојевић рекао је за “Глас Српске” да је у посљедње четири године веома мали број ђака уписан на занимање конобар, те су их углавном морали припајати другим смјеровима, јер нису имали ниједно пуно одјељење.

- Надам се да ће свршени основци препознати погодности које им се нуде и да ће бити довољно заинтересованих. Школовањем конобара одговорили бисмо на потребе тржишта рада и домаће привреде јер је велика потражња за тим кадром у Бањалуци, али и околним општинама, одакле се дјеца школују код нас - рекао је Спасојевић. Нагласио је да им се у школу константно јављају угоститељи из Бањалуке и околине који траже кадар, с обзиром на то да иде сезона и да многи конобари током љета одлазе да раде на мору.

- Већ се показало да ђаци који у нашој школи уче за конобаре и куваре имају добру праксу и могу да одговоре на захтјеве домаћих угоститеља, да на квалитетан начин замијене искусније колеге, да гости увијек буду задовољни и не осјете да су они заправо почетници - рекао је Спасојевић.

Члан Управног одбора Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС “Хорека” Златан Татић рекао је “Гласу” да су угоститељи још прије пандемије вируса корона тражили да занимање конобар у бањалучкој школи буде увршћено на листу дефицитарних.

- Огромна је потражња за тим занимањем. Посао је загарантован за свако дијете које заврши за конобара. То је веома тражено занимање. Важно је да уписују и да желе да науче. Јасно је нама да се плате код нас и у Европи не могу поредити, али радимо све што можемо да им пружимо боље услове. Предлагали смо Влади да смањи доприносе па да повећамо плате, али за то нема слуха - казао је Татић. Он је упозорио да су домаћи угоститељи већ у проблему, а ни прољеће календарски није стигло.

- Многи су већ резервисали послове на мору и питање је дана када ће да оду - казао је Татић.

У Привредној комори РС истичу да је један од њихових приједлога био да се конобари и кувари у Бањалуци уврсте на листу дефицитарних занимања.

- Уочен је значајан недостатак кадра тих профила, а са друге стране и слабије интересовање основаца да се школују за та занимања. Они који упишу дефицитарна занимања, условно речено, имају загарантован посао - истакао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић. Он је позвао привреднике из ове бранше да са Комором организују дане отворених врата како би ученицима што више приближили природу самог посла.

Из ресорног министарства су подсјетили да је за ученике који уписују први разред средњих школа, а одлуче се за дефицитарна занимања, обезбијеђена мјесечна стипендија у износу од 100 марака, те обезбијеђен превоз. У актуелној школској години листом дефицитарних занимања обухваћена су 23 занимања у 33 школе и 22 јединице локалне самоуправе. У дефицитарна занимања у актуелној школској години уписана су 544 од планираних 756 ученика.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Zagor Te Nej 17.03.2022. 08:49
    Od osnovaca praviti robove odmah im nametnite sve svoje hirove. Uspjeli ste da otjerate ljude sa iskustvom koji godinama rade, da idu po svijetu i zaradjuju koru hljeba, zar nije bilo lakse popraviti uslove rada i plate i zadrzati iskusan kadar, koji nije odgovarao Vama, a sasvim je dobar na Hr primorju. Iako su osnovci mladi, nadam se da nisu naivni i glupi da nasjednu na ovu pricu pa da ih gospoda iskoristavaju za 600-700 km bez opisa obaveza, sto znaci radis sve sto ti se kaze... polako dolazi na naplatu ako neces ti ima ko hoce... e nema vise
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    22h 55m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    20h 30m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    6h 29m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    4h 56m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    6h 48m
    0