Угоститељи у РС траже дуже радно вријеме

27.07.2020. 17:31
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Угоститељи у Републици Српској се надају да ће се епидемиолошка ситуација с корона вирусом смирити у наредним данима те да би већ од почетка августа њихово радно вријеме могло бити продужено најмање до поноћи, чиме би побољшали своје пословање, а тиме и задржали радна мјеста.

Угоститељи у РС су недавно упутили иницијативу надлежним институцијама у РС о продужењу радног времена угоститељских објеката за минимално сат времена.

Далибор Шајић, предсједник Удружења послодаваца из области угоститељства и туризма РС (Хореца), каже да се надају да ће се епидемиолошка ситуација смирити и да ће од 3. августа радно вријеме бити продужено за најмање сат времена.

-Највећи дио прихода у угоститељству оствари се управо у вечерњим сатима. У овом тренутку, посебно љети, сат дуже радно вријеме чува хиљаде радних мјеста, јер се око 70 одсто дневног промета угоститеља оствари послије девет часова- рекао је Шајић.

Истиче да су угоститељи спремни да испоштују све мјере које наложи Институт за јавном здравство РС.

Како наводи, тренутно се све више становника РС због скраћеног радног времена угоститељских објеката окреће приватним забавама по становима и изнајмљеним викендицама, гдје се не поштују превентивне мјере и гдје инспекцијски органи немају контроле, што је много већи проблем него што је радно вријеме локала.

Горан Радаковић, власник једног од угоститељских објеката у Приједору, каже да би им најмање сат дуже радно вријеме много значило, јер грађани током љетног периода угоститељске локале посјећују углавном у вечерњим сатима.

-Људи су током дана на купалиштима и излазе у локале много касније него зими. Они нам углавном долазе око пола десет, десет и фактички имамо сат неког посла, тако да би нам додатни сат радног времена много значио- каже Радаковић и додаје да у вечерњим сатима остваре више од 50 одсто промета.

Како појашњава, велика проблематика постоји и у ограничавању броја од 50 гостију у једном локалу те да је потребно тај број ускладити пропорционално квадратури објекта.

-Генерално један угоститељски објекат који има ширине 30 метара и неки мањи локал се не могу поредити. Ми који имамо могућност поштовања дистанце, односно размака између гостију и за више од 50 гостију се не можемо поредити с неким мањим локалом. Не видим никакву логику да се то ограничи на 50 гостију, исто као што немам ни логику да радно вријеме буде до 23 сата, а не до поноћи- сматра Радаковић.

Никола Тојић, власник угоститељског објекта из Бијељине, каже да је промет у објекту много већи у вечерњим сатима, посебно у љетном времену.

-Минимално један сат дуже радно вријеме би значајно допринијело угоститељима, али је ситуација генерално у овом сектору лоша. Наши параметри показују да смо 50 одсто у губитку у односу на прошлу годину- рекао је Тојић за "Независне".

У Министарству трговине и туризма РС рекли су да су запримили захтјеве Удружења угоститеља и хотелијера РС "Хорека" те да су они тренутно у фази разматрања.

"Свјесни смо отежаних услова у којима послују угоститељи, као и тога колико би либерализација мјера које се тичу ограничења радног времена утицала на могућност раста прихода у угоститељским објетима. Ипак, тренутна епидемиолошка ситуација нам не даје много простора за релаксацију усвојених мјера", кажу у Министарству.

Они кажу да се све мјере које се тичу рада угоститељских објеката и задовољења неопходних мјера заштите и спречавања ширења вируса корона донесене у консултацијама с Министарством здравља и социјалне заштите РС и у складу с препорукама Института за јавно здравство РС, а у складу с овом праксом биће вршена и релаксација ових мјера.

Додају да су у сталној комуникацији с привредницима из овог сектора и да раде заједнички на изналажењу начина да помогнемо опстанку ових привредних грана.

Омогућити семинаре у великим салама

Привредна комора РС упутила је Институту за јавно здравство РС Иницијативу у којој је предложила да се сигурност гостију у угоститељским објектима обезбиједи прописивањем броја присутних према квадратури простора.

"На овај начин предлажемо да се и у великим дворанама или салама које имају услове за то омогући одржавање привредних састанака, семинара, конференција и слично", наводи се у саопштењу Привредне коморе РС.

Они појашњавају да је неприхватљиво да се у хотелима и ресторанима који располажу значајним вањским и физички одвојеним унутрашњим просторима ограничава број присутних гостију на 50 те да се исто сматра јавним окупљањем, с обзиром на то да овакви капацитети због своје величине могу да приме неупоредиво већи број гостију од броја регулисаног закључком, а све уз дословно придржавање свих осталих прописаних мјера, попут физичке дистанце између гостију, ношења маски и слично.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Pale 27.07.2020. 19:27
    I bez korone vam je sasvim dovoljno do 23h eventualno do 24h. Sve dalje nema smisla
Повезане вијести
Више од половине угоститеља у Хрватској прекршило прописе Више од половине угоститеља у Хрватској прекршило прописе
Шта показују подаци Евростата о броју радних сати широм континента Шта показују подаци Евростата о броју радних сати широм континента
Када радник има право на скраћено радно вријеме? Када радник има право на скраћено радно вријеме?
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 17m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 40m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 13m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 10m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 1m
    0