Угоститељима у Српској ће бити исплаћени порези и доприноси

26.03.2021. 14:44
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Свим радницима у угоститељству и туризму, којима је у марту мјесецу онемогућен рад због примјене мјера Републичког штаба за ванредне ситуације, биће исплаћени порези и доприноси, у складу са њиховом пореском пријавом.

Саопштено је ово из Владе Републике Српске након састанка премијера Радована Вишковића са представницима Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске "Хорека".

Вишковић је истакао да ће након данашњег састанка бити формирана радна група коју ће чинити представници Министарства финансија Републике Српске, Министарства трговине и туризма Републике Српске, уније Удружења послодаваца Републике Српске, Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске "Хорека", као и представник Кабинета пресједника Владе Републике Српске.

Задатак Радне групе је да технички усагласи и израчуна фискалне ефекте договорених мјера.

- Мјере којима се појединим привредним секторима забрањује рад су тешке али су након годину дана, од појаве пандемије вируса корона, због погоршане епидемиолошке ситуације донесене поново, уважавајући став здравственог сектора и струке како би се заштитило здравље становништва у Републици Српској - кажу у Влади Републике Српске.

Вишковић је изјавио је да је данас са представницима -"Хореке" формализовано оно што је договорено прије три дана, да ће им бити прихваћени порези и доприноси у износу колико су они стварно исплатили, а не само на најнижу плату.

- Дакле, ако су они исплатили порезе и доприносе својим запосленима на већу плату од најниже, то ће Република Српска да им суфинансира - рекао је Вишковић новинарима у Сијековцу, преноси СРНА.

Он је додао да је на данашњем састанку било малих појашњења и неких захтјева представника Удружења, које је он прихватио, додајући да то не представља проблем.

- Договорили смо да им се репрограмирају обавезе из 2020. године, онима који имају. Они ту морају приступити појединачно, не може ту влада или било ко донијети одлуку да то важи за све, закон је ту јасан - рекао је Вишковић.

Из Владе су подсјетили да је у 2020. години привредним субјектима из сектора туризма и угоститељства, којима је у марту и априлу био забрањен, те ограничен рад у мају, исплатила 13.265.577,84 КМ.

- Такође, Влада Републике Српске је кроз пројекат туристичких ваучера и субвенционисање смјештаја у угоститељским објектима за смјештај, посредно помогла опоравак сектору угоститељства. Од 15. јуна 2020. године, када је започет пројекат туристичких ваучера, до данас је грађанима Републике Српске издато више од 34.700 туристичких ваучера, те је кроз пројекат у овај сектор пласирано око 3,4 милиона КМ - подсјећају у Влади Републике Српске.

Састанку у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци присуствовали и су министар финансија Републике Српске Зора Видовић, министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић и предсједник уније Удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    18h 1m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    16h 50m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    19h 27m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    19h 32m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    19h 0m
    0