Ухапшени лажни банкари у заједничкој акцији ФУП-а и МУП-а Српске

06.10.2021. 18:06
0
ИЗВОР: СРНА/N1

Федерална управа полиције је у великој акцији ухапсила седам осумњичених да су одређеним методама преузимали мобилно банкарство оштећених лица, након чега су новац пребацивали на унапријед припремљене рачуне.

Како сазнаје N1, ухапшени су Дарко К. из Гацка, Далиборка Ј. из Сарајева, Адил М. из Сарајева, Мирза Б. из Сарајева и НН особа из УСК те С.Р. и М.Ш. који се терете за удруживање ради чињења кривичних дјела Рачунална превара и Прање новца.

НН особа с подручја Унско-санског кантона је 19. априла 2021. године путем апликације Вибер с логом банке, представљајући се као запосленик банке, оштећеним особама слао “psihing" поруку (пецање* прим.аут.).

Порука је гласила: "Добар дан! Због активације новијег система у ситему М-ба online banking-a молимо Вас да испуните образац који вам је послат у доњем линку: https:/./.ba.unicredit.d9a1.ucbih.com. Након кратког времена путем телефонског позива јавиће вам се оператер банке. Хвала Вам на повјерењу”, пише N1.

Они су осумњичени за кривична дјела удруживање ради чињења кривичних дјела рачунарске преваре, као и за прање новца, саопштено је из Федералне управе полиције.

Акцију су на територији Федерације БиХ и Републике Српске извели полицијски службеници Федералне управе полиције под надзором Тужилаштва Западнохерцеговачког кантона, у сарадњи са МУП-овима Републике Српске, Кантона Сарајево и Унско-санског кантона.

Поступајући по наредби Општинског суда у Широком Бријегу, полицијски службеници ФУП-а су претресли објекте које ова лица користе и том приликом пронашли одређен број лаптопа, мобилних телефона, десктоп рачунара и остале рачунарске опреме која се може довести у везу са извршењем наведених кривичних дјела, а који ће бити кориштени у поступку.

Током претреса пронађена је дрога, као и оружје које потиче из других кривичних дјела.

Ухапшени ће након криминалистичке обраде бити предати у надлежност Кантоналном тужилаштву Западнохерцеговачког кантона уз извјештај о почињеном кривичном дјелу.

У саопштењу се наводи да је акција изведена након вишемјесечних радњи и мјера на документовању овог кривичног дјела.

Коментари 0
Повезане вијести
Два припадника МУП-а Српске добила чин војних официра Два припадника МУП-а Српске добила чин војних официра
Ауто-мото друштво Рогатица и МУП Републике Српске спровели акцију "Лако је брзину смањити" Ауто-мото друштво Рогатица и МУП Републике Српске спровели акцију "Лако је брзину смањити"
МУП Српске уводи нову праксу за плаћање казни МУП Српске уводи нову праксу за плаћање казни
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 4m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 59m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 53m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 2m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 12m
    0