УКЦ Републике Српске даје отказ хирургу који је тренутно у затвору

25.03.2022. 18:07
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Хирург Маринко Ловре, који је правоснажно осуђен по оптужбама да је пацијенткињи С.С. током операције извадио погрешан орган, те је почео да издржава затворску казну од годину дана, добиће отказ, проистиче из Закона о раду, по којем ће поступити Универзитетски клинички центар Републике Српске, гдје је он запослен.

- Основни суд у Бањалуци, на упит Правне службе УКЦ Републике Српске, доставио је информацију да је др Маринко Ловре од 22. марта ступио у Казнено - поправни завод Бањалука на издржавање казне затвора. С обзиром на добијене информације од стране надлежног суда, Установа ће, по питању регулисања радно - правног статуса, поступити у складу са Законом о раду - речено је "Независним новинама" из УКЦ РС.

 

У Закону о раду Републике Српске наведено је да раднику престаје радни однос, независно од његове воље и воље послодавца, ако је радник осуђен на безусловну казну затвора или на мјеру безбједности, васпитну или заштитну мјеру у трајању дужем од шест мјесеци, са даном почетка извршења казне, односно мјере.

 

Извор "Независних новина" појаснио је да у конкретном случају, по сили закона, Ловри престаје радни однос.

- Члан 176 Закона о раду то предвиђа. Чак и кад би послодавац хтио да га задржи или амнестира, њему престаје радни однос - рекао је извор "Независних новина".

Ловре је, подсјећају "Независне новине", прије неколико дана смјештен у Казнено-поправном заводу Бањалука на Туњицама.

У пресуди се наводи да је Ловре 26. јула 2014. у Општој болници у Приједору, гдје је био запослен као хирург, примио пацијенткињу С.С. ради операције, због упале слијепог црева.

- Прије операције С.С. је упутио на дијагностички гинеколошки преглед, гдје је ултразвуком утврђено уредно здравствено стање и присуство оба јајника. Послије тога обавио је оперативни захват одстрањивања слијепог цријева, па је у току операције пацијенткињи, поред упаљеног слијепог цријева, без оправданог медицинског разлога одстранио и десни јајник - наводи се у пресуди.

Ловри, који је тада радио у приједорској Општој болници, а потом се запослио у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, ово није била прва правоснажна пресуда, јер је раније правоснажно осуђен због примања мита, и то на новчану казну.

Он је, како је у тој пресуди наведено, од Суље К. узео мито од 500 евра како би сачинио лажни налаз.

Коментари 0
Повезане вијести
Први пут урађена сложена операција реконструкције дефекта коже у УКЦ-у Републике Српске Први пут урађена сложена операција реконструкције дефекта коже у УКЦ-у Републике Српске
Невријеме у Бањалуци и Добоју (ВИДЕО) Невријеме у Бањалуци и Добоју (ВИДЕО)
Oсумњичен да је искориштавао малољетну особу за порнографију Oсумњичен да је искориштавао малољетну особу за порнографију
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 21m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 44m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 17m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 14m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 5m
    0