Уклоњена бомба тешка 226 килограма код Новог Града

24.08.2019. 11:35
0
ИЗВОР: Tanjug

Авио-бомба тешка око 226 килограма заостала из Другог свјетског рата уклоњена је јутрос испод друмског моста на ријеци Сани код Новог Града.

Бомбу су уклонили припадници Сектора за деминирање Републичке управе Цивилне заштите и Министарства унутрашњих послова Чешке.

Помоћник директора Републичке управе Цивилне заштите Драган Кос рекао је да је авио-бомба, након вађења из корита ријеке Сане, превезена чамцима чешке полиције 1.700 метара узводно, а затим претоварена у возило, а биће неутралисана у Петковцу.

Према његовим ријечима, бомба је тешка 226 килограма и има око 100 килограма експлозива.

Кос каже да је акција истраживања, лоцирања, уклањања и неутралисања експлозивних средстава у кориту ријеке Сане у Новом Граду трајала од 12. августа.

-Радили смо са припадницима чешке полиције и размјенили искуства. То је била и прилика за обуку наших ронилаца. Радило смо и са опремом коју они иначе користе- рекао је Кос.

Шеф чешке полицијске мисије Мартин Кучера рекао да је мисија у Новом Граду завршена успјешно, те да су за њихов боравак општина Нови Град и Републичка управа Цивилне заштите обезбиједили све потребне услове.

Замјеник начелника општине Нови Град Бојан Лукач каже да су авио-бомбе у кориту ријеке Сане биле потенцијална опасност 75 година.

-Надамо се да су сад грађани безбједни и да су уклоњена сва експлозивна средства- рекао је Лукач.

Он је додао да је ове седмице из корита ријеке Сане уклоњено укупно седам авио-бомби, од чега је шест извађено 22. августа, испод жељезничког моста.

Код жељезничког моста су 2016. уклоњене три њемачке авио-бомбе, а код друмског моста прошле године једна енглеска авио-бомба.

У Новом Граду од 12. августа борави 20 припадника чешке полиције, који су радили заједно са припадницима Републичке управе Цивилне заштите, пиротехничарима из Србије и припадницима Федералне управе Цивилне заштите на уклањању заосталих бомби из Сане.

Мисија је организована у оквиру безбједносно развојне сарадње МУП-а Чешке и БиХ која траје од 2014. године.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Пожар у основној школи код Новог Града Пожар у основној школи код Новог Града
Полиција пронашла два женска тијела, мушкарац преминуо касније Полиција пронашла два женска тијела, мушкарац преминуо касније
У Новом Граду обиљежавање 28 година од страдања Срба у погрому "Олуја" У Новом Граду обиљежавање 28 година од страдања Срба у погрому "Олуја"
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    10m
    0
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    4h 13m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    6h 17m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    18h 53m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    3h 31m
    0