Украјина поручила Додику да неће прихватити његов ултиматум

15.01.2021. 16:08
10
ИЗВОР: srpskainfo.com

Након поруке предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да ће Украјини вратити икону тек када докажу да су је потраживали прије него ју је он поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову, стигла је реакција из Министарства спољних послова Украјине.

Украјина не прихвата језик ултиматума о повратку иконе из Босне и Херцеговине- рекао је портпарол украјинске дипломатије Олег Николенко.

Према његовим ријечима, припадност древне иконе Украјини је неспорна чињеница, а Тужилаштво те државе је већ покренуло кривични поступак у вези с илегалним извозом иконе.

– Очекујемо да босанскохерцеговачка страна неће користити икону у домаћој политичкој борби, већ ће пружити помоћ у оквиру криминалистичке истраге и експертизе и у њеном повратку у Украјину - рекао је Николенко, преноси портал Кликс.

Из кабинета Милорада Додика нису хтјели да коментаришу овај случај, рекавши да је питање у вези иконе упућено лично Додику, до ког нисмо могли доћи.

 

Посланик у Представничком дому парламента БиХ Драган Мектић каже за Српскаинфо да Додик нема право да поставља услове, већ треба да се извини Украјинским властима.

– Не могу да вјерујем колику има дрскост господин Додик. Умјесто да се извини, да објасни, он код себе има украдену ствар и он неком поставља услове, па невјероватно-казао је Мектић.

Подсјећамо да је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, изјавио раније из Украјине никада није добио одговор да ли траже икону, нити су достављени било какви подаци вези с њом.

– Уколико Украјина докаже да је тражила икону прије датума када сам имао састанак с министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом, прихватићу да је предамо. Међутим, овдје је само важно да будем нападнут, исто као и Драган Човић (лидер ХДЗ) и његови сарадници. Све то довољно говори о правосуђу у БиХ – констатовао је Додик у интервјуу за Срну.

Коментари 10
  • Generic placeholder image
    gago 18.01.2021. 05:46
    То питање (важи и за 2, заповијест!) постави онима који мрзе,Богу хвала нисам у том "друштву"!
  • Generic placeholder image
    Ikona 17.01.2021. 18:36
    @gago
    Kako ide ona prva bozija zapovest?
  • Generic placeholder image
    gago 17.01.2021. 16:18
    Икона - Сигуран сам да је у питању политиканство него "предмет од националног интереса Украјине"! Да је Додик поклонио Лаврову шкољку кокошијих јаја,из блискоисточног Сарајева (наравно,уз обилату помоћ Инцка и БН ТВ!) би га оптужили да их је украо. "Процјена" вриједности иконе (12 милиона евра ха ха ха) само доказује да није све онако како они то представљају!
  • Generic placeholder image
    Ikona 17.01.2021. 15:25
    @gago
    Pa ni pecat biblioteke na koricama neke knjige ne oznacava vlasnistvo biblioteke nego nekoga ko je ima u rukama.
    Kada javno poklonis tu knjigu nekome ko nije vlasnik te knjige i jos pokazes pecat te biblioteke pokazujes kako ti nije stalo ni do biblioteke a ni do covjeka kojem poklanjas knjigu.
    Za mene je to prosto ko pasulj, a to sto je akter dogadjaja bio Dodik ne daje mu cin legitimnosti. Sto se prije izvuce iz lose price prije ce i nestati ista.
  • Generic placeholder image
    gago 16.01.2021. 21:10
    Икона - Ни један једини документ који доказује власништво,поријекло,старост и вриједност иконе нико није показао! Интерпол се такође није огласио а познато је да имају базу података о украденим умјетничким дјелима!Овако и ја могу изјавити да је икона моја. О тој теми причају само политички противници Додика и нико више!
  • Generic placeholder image
    Ikona 16.01.2021. 18:00
    @Gago
    Naslusali smo se strucnjaka, diplomata i raznih teoreticara zavjera.
    Kako je nekome palo na pamet da poklanja "javno" registrovano kulturno blago druge drzave ( pecat) , hvaliti se time da je to ikona iz grada koji nije pod nadzorom drzave koja je "vlasnik ikone" ( bez obzira na zelje pojedinaca da je vrate "pravom" vlasniku ).
    Da nije bilo medijske pompe oko poklanjanja i izricitog naglasavanja "da je nadjena u Lugansku" kao da je to neko nalaziste u Egiptu nista se ne bi desilo.
  • Generic placeholder image
    gago 16.01.2021. 09:17
    Постоји ли могућност да објавите факсимил те украјинске поруке Милораду Додику?! Или некакву званичну информацију из Лиона,од Интерпола? Овако пише и објављује се ко шта хоће без икаквих провјера вјеродостојности објављених вијести! Углавном негативности поријеклом из блискоисточног Сарајева и БН ТВ!
  • Generic placeholder image
    gago 15.01.2021. 20:58
    Икона - А све сами "стручњаци" (кустоси у покушају ха ха ха) причају о икони (коју поштено нису ни видјели!) и "процјенише" је на 12 милиона евра а Интерпол појма нема о томе ха ха ха
  • Generic placeholder image
    Ikona 15.01.2021. 20:13
    Rusija vratila a nas precjednik trazi nacin da je ostavi kod sebe.
    Pa pobogu savjetnici jel se ovako zaradjuje plata?
    Nismo na stocnoj pijaci mada i tamo ima reda.
  • Generic placeholder image
    gago 15.01.2021. 16:20
    И "поштени" Мектић некога оптужује да је лопов ха ха ха
Повезане вијести
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    18h 39m
    3
  • Грађани траже помоћ због змија
    14h 51m
    0
  • Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
    22h 41m
    0
  • Почиње нови систем фискализације у Српској
    21h 39m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    4h 8m
    0