Улични продавци цвијећа неће бити предмет контроле градске инспекције

06.03.2023. 10:43
10
ИЗВОР: katera.news

Представници градског Одјељења за инспекцијске послове јутрос су одржали састанак на којем су донијели закључак да улични продавци цвијећа неће бити предмет контроле градске инспекције.

Како је наведено, инструкција републичких инспекцијских органа да се на подручју Републике Српске 6, 7. и 8. марта санкционишу нерегистровани продавци цвијећа и цвијетних аранжмана, односно улични продавци, изазвала је бројне негативне реакције.

- Иако је ово резултат поступања Републичке управе за инспекцијске послове на захтјев удружења регистрованих продаваца цвијећа које се обратило и ресорном министарству, нећемо да бјежимо од одговорности и због тога смо јутрос разговарали о начину на који можемо превазићи овај проблем – наведено је из Грдаске управе.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да нико из ове Градске управе не жели да прогања људе који зарађују хљеб продајом цвијећа на улици, али је исто тако потребно заштитити људе који су регистровани за бављење том дјелатношћу и за то плаћају порез.

- На састанку је констатовано да постоји правни вакуум који се односи на нерегистроване уличне продавце цвијећа и осталих производа, те сам одмах јутрос потписао наредбу која се односи на евидентирање свих нерегистрованих продаваца цвијећа – дода је Ћосић.

Ова наредба неће створити никакве финансијске обавезе и служиће као основ за стварање евиденције и њихово некажњавање у периоду 6, 7. и 8. марта, како би се на тај начин ријешило ово питање за ову годину.

Како је наведено, наредне године ће ресорном министарству бити поднијет захтјев за доношење подзаконског акта који ће регулисати уличну продају цвијећа и свих осталих производа од стране оних који немају регистровану дјелатност, начин њихове контроле и плаћања одговарајућих накнада.

Коментари 10
  • Generic placeholder image
    Jo 06.03.2023. 22:17
    Veliki pokradu milione od naroda i nikom ništa.Ne traže da se pare vrate.Ostavite ovu bijedu da zarade za koru hljeba
  • Generic placeholder image
    Неко 06.03.2023. 21:06
    Свагдје у свијету се сваки вид производње за комерцијалне сврхе, сваки вид препродаје производа опорезује и тиме ствара лојална конкуренција и јака држава. Само код нас то није нормално, тако да имамо појаву продаје на црно свега и свачега чиме се наноси штета регистрованим привредним субјектима који су подигли кредите, плаћају закуп простора, порезе, индустријску струју, воду... и од њих се очекује да дају разноразне донације. А неко има чисту зараду и умјесто да такве појаве осуђујемо, код нас се осуђује рад по закону, сливање новца у касу државе из које се опет од тог новца држава гради. Па отиђите у Њемачку, Аустрију па покушајте продавати на улици без дозволе руже или ракију, па онда коментаришите
  • Generic placeholder image
    Leo 06.03.2023. 20:00
    Kad bude izborna trka oni će vam reći da vas nisu htjeli globiti i da to imate u vidi,a vi..pohrlite
  • Generic placeholder image
    Neverni Toma 06.03.2023. 17:56
    .Evidentirace ipak za sledecu godinu.Kao age nekada davno.SVAKA CAST to se zove "demokratija"Jadan obicni covjek.
  • Generic placeholder image
    Građanin 06.03.2023. 14:49
    Pa nego šta, nedavno je gradonačelnik Ćosić govorio kako stariji u Americi zarađuju dodatni prihod prodajom kukuruza na ulici, a da se ne dozvoli našem narodu da šta zaradi. Narode, u tebi je snaga!
  • Generic placeholder image
    Миле 06.03.2023. 13:55
    Цвијеће које се продаје на улици не узгајају продавци, него се ради о великом послу у коме неко од локалних кабадахија пред осми март на црно купи велику количину и онда је та два дана пласира преко појединаца који стоје на улици како би се прехранили. Наравно све се деси без икаквог трага о протоку новца.
    Резултат је још богатији кабадахија, стотињак марака у џепу малог продавца, и велика штета за регистроване цвјећаре које плаћају режије, порезе, раднике...
    Иста вам је прича и са осталим малим и иоле профитабилнијим пословима. Неко подигне кредит, прода стан, њиву, има добру идеју и вољу, покрене посао, плаћа порезе. Али онда општина, град, некаква агенција, неко министарство, од нашег новца који је прикупљен порезима додијели локалном послушнику бесповратна средства да покрене исти такав посао.
    Резултат је да пропадну обојица, и да у граду једино имамо кафане, кладионице и апотеке.
  • Generic placeholder image
    Iskreno42 06.03.2023. 13:06
    Vlast je čula glas naroda, pa eto kao sad će promeniti odluku. Kako nama malo kao narodu treba hrabrosti i pameti da se pobunimo protiv vlastodržaca(i vlasti i ovih iz opozicije, isto je to), ne bi oni lako radili 30 godina šta nam rade.
  • Generic placeholder image
    Mlađa 06.03.2023. 12:30
    Nema vam za 8. mart kontrole i kazne, ali ćemo vas evidentirati!? Pa da imamo podatke da vas ubuduće kažnjavamo.
    Bas u duhu funkcionisanja aktuelne vlasti... ko voli, nek' izvoli!!!
  • Generic placeholder image
    Србин 06.03.2023. 11:45
    Курве политичке! Нисте кадри да зауставите најситније лопове али хоћете поштене и људе у невољи да огулите до голе коже. Лешинари, ништа друго нисте! Ово народ треба добро да запамти, па кад се дигне кука и мотика да вас помету.
  • Generic placeholder image
    Милош 06.03.2023. 11:27
    Обожавам ове властодршце кад нешто нареде, а онда кад виде реакцију народа подвију реп. Е тако их треба притиснути за све, а не само за ово. Изађите на улице, немојте кући сједити.
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    16h 59m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 43m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    10h 28m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    7h 27m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    7h 33m
    0