Ulični prodavci cvijeća neće biti predmet kontrole gradske inspekcije

06.03.2023. 10:43
10
IZVOR: katera.news

Predstavnici gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove jutros su održali sastanak na kojem su donijeli zaključak da ulični prodavci cvijeća neće biti predmet kontrole gradske inspekcije.

Kako je navedeno, instrukcija republičkih inspekcijskih organa da se na području Republike Srpske 6, 7. i 8. marta sankcionišu neregistrovani prodavci cvijeća i cvijetnih aranžmana, odnosno ulični prodavci, izazvala je brojne negativne reakcije.

- Iako je ovo rezultat postupanja Republičke uprave za inspekcijske poslove na zahtjev udruženja registrovanih prodavaca cvijeća koje se obratilo i resornom ministarstvu, nećemo da bježimo od odgovornosti i zbog toga smo jutros razgovarali o načinu na koji možemo prevazići ovaj problem – navedeno je iz Grdaske uprave.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da niko iz ove Gradske uprave ne želi da proganja ljude koji zarađuju hljeb prodajom cvijeća na ulici, ali je isto tako potrebno zaštititi ljude koji su registrovani za bavljenje tom djelatnošću i za to plaćaju porez.

- Na sastanku je konstatovano da postoji pravni vakuum koji se odnosi na neregistrovane ulične prodavce cvijeća i ostalih proizvoda, te sam odmah jutros potpisao naredbu koja se odnosi na evidentiranje svih neregistrovanih prodavaca cvijeća – doda je Ćosić.

Ova naredba neće stvoriti nikakve finansijske obaveze i služiće kao osnov za stvaranje evidencije i njihovo nekažnjavanje u periodu 6, 7. i 8. marta, kako bi se na taj način riješilo ovo pitanje za ovu godinu.

Kako je navedeno, naredne godine će resornom ministarstvu biti podnijet zahtjev za donošenje podzakonskog akta koji će regulisati uličnu prodaju cvijeća i svih ostalih proizvoda od strane onih koji nemaju registrovanu djelatnost, način njihove kontrole i plaćanja odgovarajućih naknada.

Komentari 10
  • Generic placeholder image
    Jo 06.03.2023. 22:17
    Veliki pokradu milione od naroda i nikom ništa.Ne traže da se pare vrate.Ostavite ovu bijedu da zarade za koru hljeba
  • Generic placeholder image
    Neko 06.03.2023. 21:06
    Svagdje u svijetu se svaki vid proizvodnje za komercijalne svrhe, svaki vid preprodaje proizvoda oporezuje i time stvara lojalna konkurencija i jaka država. Samo kod nas to nije normalno, tako da imamo pojavu prodaje na crno svega i svačega čime se nanosi šteta registrovanim privrednim subjektima koji su podigli kredite, plaćaju zakup prostora, poreze, industrijsku struju, vodu... i od njih se očekuje da daju raznorazne donacije. A neko ima čistu zaradu i umjesto da takve pojave osuđujemo, kod nas se osuđuje rad po zakonu, slivanje novca u kasu države iz koje se opet od tog novca država gradi. Pa otiđite u Njemačku, Austriju pa pokušajte prodavati na ulici bez dozvole ruže ili rakiju, pa onda komentarišite
  • Generic placeholder image
    Leo 06.03.2023. 20:00
    Kad bude izborna trka oni će vam reći da vas nisu htjeli globiti i da to imate u vidi,a vi..pohrlite
  • Generic placeholder image
    Neverni Toma 06.03.2023. 17:56
    .Evidentirace ipak za sledecu godinu.Kao age nekada davno.SVAKA CAST to se zove "demokratija"Jadan obicni covjek.
  • Generic placeholder image
    Građanin 06.03.2023. 14:49
    Pa nego šta, nedavno je gradonačelnik Ćosić govorio kako stariji u Americi zarađuju dodatni prihod prodajom kukuruza na ulici, a da se ne dozvoli našem narodu da šta zaradi. Narode, u tebi je snaga!
  • Generic placeholder image
    Mile 06.03.2023. 13:55
    Cvijeće koje se prodaje na ulici ne uzgajaju prodavci, nego se radi o velikom poslu u kome neko od lokalnih kabadahija pred osmi mart na crno kupi veliku količinu i onda je ta dva dana plasira preko pojedinaca koji stoje na ulici kako bi se prehranili. Naravno sve se desi bez ikakvog traga o protoku novca.
    Rezultat je još bogatiji kabadahija, stotinjak maraka u džepu malog prodavca, i velika šteta za registrovane cvjećare koje plaćaju režije, poreze, radnike...
    Ista vam je priča i sa ostalim malim i iole profitabilnijim poslovima. Neko podigne kredit, proda stan, njivu, ima dobru ideju i volju, pokrene posao, plaća poreze. Ali onda opština, grad, nekakva agencija, neko ministarstvo, od našeg novca koji je prikupljen porezima dodijeli lokalnom poslušniku bespovratna sredstva da pokrene isti takav posao.
    Rezultat je da propadnu obojica, i da u gradu jedino imamo kafane, kladionice i apoteke.
  • Generic placeholder image
    Iskreno42 06.03.2023. 13:06
    Vlast je čula glas naroda, pa eto kao sad će promeniti odluku. Kako nama malo kao narodu treba hrabrosti i pameti da se pobunimo protiv vlastodržaca(i vlasti i ovih iz opozicije, isto je to), ne bi oni lako radili 30 godina šta nam rade.
  • Generic placeholder image
    Mlađa 06.03.2023. 12:30
    Nema vam za 8. mart kontrole i kazne, ali ćemo vas evidentirati!? Pa da imamo podatke da vas ubuduće kažnjavamo.
    Bas u duhu funkcionisanja aktuelne vlasti... ko voli, nek' izvoli!!!
  • Generic placeholder image
    Srbin 06.03.2023. 11:45
    Kurve političke! Niste kadri da zaustavite najsitnije lopove ali hoćete poštene i ljude u nevolji da ogulite do gole kože. Lešinari, ništa drugo niste! Ovo narod treba dobro da zapamti, pa kad se digne kuka i motika da vas pometu.
  • Generic placeholder image
    Miloš 06.03.2023. 11:27
    Obožavam ove vlastodršce kad nešto narede, a onda kad vide reakciju naroda podviju rep. E tako ih treba pritisnuti za sve, a ne samo za ovo. Izađite na ulice, nemojte kući sjediti.
Povezane vijesti
U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO) U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    7h 23m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    18h 56m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    18h 37m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    23h 48m
    0
  • Premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
    23h 2m
    0