Умјесто електронских упутница и налаза, празни картони

10.11.2020. 08:45
0
ИЗВОР: БН

У вријеме вируса корона, када здравствени систем трпи велики притисак, а пацијенти губе драгоцјено вријеме чекајући да преузму упутницу или налаз, свој крах доживио је и систем који је све то требао промијенити.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић уручио је 17. августа прву електронску здравствену картицу.

На тај начин званично је у Фонду здравственог осигурања Републике Српске најављен почетак рада Интегрисаног здравственог информационог система у Болници Градишка и домовима здравља Градишка, Србац и Козарска Дубица, што подразумијева, поред употребе електронске картице и електронски здравствени картон, електронске упутнице...

Вишковић је, говорећи о Интегрисаном здравственом информационом систему истакао да је 21. вијек, те да је вријеме да заборавимо папир и оловку и да Република Српска примјеном ИЗИС-а иде укорак са свијетом.

 

- Ријеч је о изузетно важном систему, захваљујући којем ће се остварити значајне уштеде. Према подацима којим располажем, само 12 милиона годишње ће се уштедјети на рецептима. Драго ми је што смо данас у позицији да овај систем имплементирамо и наши грађани су једини у окружењу који ће добити бесплатне електронске картице - рекао је предсједник Владе.

Данас, три мјесеца касније, када је Републици Српској информациони систем у здравству животна потреба проузрокована проблемима које је са собом наметнула пандемија вируса корона, ИЗИС не функционише.

У ствари, његова примјена је немогућа, па љекари користе и даље стари систем.

Да све буде још горе, како сурекли љекари на терену, оно што им је понуђено новим системом нема велике разлике у односу на стари, а како објашњавају, у неким сегментима им је нови програм отежао посао.

Иначе, набавка „Интегрисаног здравственог информационог система“, тешка 23 милиона КМ, коју је провео Фонд здравственог осигурања, за кратко вријеме је понијела титулу најконтроверзнијег посла између институција Републике Српске и приватних фирми.

Пројекат за који је искеширано 23 милиона КМ у потпуности се поклапа са већ постојећом платформом која функционише неколико година.

Ово се 100 одсто преклапа са оним што ради фирма ‘Рачунари БЛ’, односно са пројектом који се само другачије звао. Овдје се ради о послу који је већ урађен, односно ИЗИС већ постоји, само се другачије зове, а све што се сад ради служи да би неко извукао велики новац. 

А да је тако потврђује и бивши министар здравља Слободан Станић.

Он каже да је ненормално да је Република Српска платила информациони систем који је већ постојао, а да данас, у тренуцима кад нам највише треба, ми немамо могућност да га користимо. 

- Још 2012. године је тадашњи министар Ранко Шкрбић најавио да ћемо да имамо електронски картон и упутнице. Ми то немамо. Па је главно питање, или смо тада платили нешто што нисмо добили или сад купујемо нешто што већ имамо. Кад се то разријеши све ћемо знати - каже Станић.

Он наводи да је овдје очигледно да постоји опструкција око преузимања података, иако би требало да нико не може да условљава са подацима пацијената. Наравно, он објашњава да то није разлог да грађани испаштају и да је Министарство здравља то морало ријешити. 

Посебно наглашава да је информациони систем, овај или онај, морао бити оперативан до данас. Ипак, то није случај и баш због пропуста појединаца.

Како наводи, ово је вријеме када због приватних интереса људи на власти, који су годинама уништавали здравствени систем, рачун се испоставља грађанима и здравственим радницима. 

- У било којој ситуацији у 21. вијеку, кад су дигиталне технологије преузеле све области живота и рада, ми морамо да имамо догитализовано здравство и то је од суштинске важности. А тек у овом периоду, када смо се сусрели са корона вирусом је од животне важности. Са добрим интегрисаним информативним системом се много тога може урадити што данас представаља проблеме у здравству. Али, ми ћемо још морати да сачекамо - каже Станић.

И тако, док су десетине милиона дате фирмама блиским власти за информационе системе који би омогућили електронске картоне, упутнице, налазе, пацијенти у Републици Српској ће у вријеме епидемије вируса корона бити и даље принуђени да чекају по неколико сати за обичан комад папира.

Тако да, иако је предсједник Владе Републике Српске обећао да је дошло вријеме да заборавимо папир и оловку и да крећемо у корак за савременим свијетом, реалност нас је још једном демантовала.

Коментари 0
Повезане вијести
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви
Наточио гориво на пумпи и побјегао Наточио гориво на пумпи и побјегао
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    14h 54m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    16h 45m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    16h 32m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    7h 58m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    10h 40m
    0