Umjesto elektronskih uputnica i nalaza, prazni kartoni

10.11.2020. 08:45
0
IZVOR: BN

U vrijeme virusa korona, kada zdravstveni sistem trpi veliki pritisak, a pacijenti gube dragocjeno vrijeme čekajući da preuzmu uputnicu ili nalaz, svoj krah doživio je i sistem koji je sve to trebao promijeniti.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uručio je 17. avgusta prvu elektronsku zdravstvenu karticu.

Na taj način zvanično je u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske najavljen početak rada Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema u Bolnici Gradiška i domovima zdravlja Gradiška, Srbac i Kozarska Dubica, što podrazumijeva, pored upotrebe elektronske kartice i elektronski zdravstveni karton, elektronske uputnice...

Višković je, govoreći o Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu istakao da je 21. vijek, te da je vrijeme da zaboravimo papir i olovku i da Republika Srpska primjenom IZIS-a ide ukorak sa svijetom.

 

- Riječ je o izuzetno važnom sistemu, zahvaljujući kojem će se ostvariti značajne uštede. Prema podacima kojim raspolažem, samo 12 miliona godišnje će se uštedjeti na receptima. Drago mi je što smo danas u poziciji da ovaj sistem implementiramo i naši građani su jedini u okruženju koji će dobiti besplatne elektronske kartice - rekao je predsjednik Vlade.

Danas, tri mjeseca kasnije, kada je Republici Srpskoj informacioni sistem u zdravstvu životna potreba prouzrokovana problemima koje je sa sobom nametnula pandemija virusa korona, IZIS ne funkcioniše.

U stvari, njegova primjena je nemoguća, pa ljekari koriste i dalje stari sistem.

Da sve bude još gore, kako surekli ljekari na terenu, ono što im je ponuđeno novim sistemom nema velike razlike u odnosu na stari, a kako objašnjavaju, u nekim segmentima im je novi program otežao posao.

Inače, nabavka „Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema“, teška 23 miliona KM, koju je proveo Fond zdravstvenog osiguranja, za kratko vrijeme je ponijela titulu najkontroverznijeg posla između institucija Republike Srpske i privatnih firmi.

Projekat za koji je iskeširano 23 miliona KM u potpunosti se poklapa sa već postojećom platformom koja funkcioniše nekoliko godina.

Ovo se 100 odsto preklapa sa onim što radi firma ‘Računari BL’, odnosno sa projektom koji se samo drugačije zvao. Ovdje se radi o poslu koji je već urađen, odnosno IZIS već postoji, samo se drugačije zove, a sve što se sad radi služi da bi neko izvukao veliki novac. 

A da je tako potvrđuje i bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić.

On kaže da je nenormalno da je Republika Srpska platila informacioni sistem koji je već postojao, a da danas, u trenucima kad nam najviše treba, mi nemamo mogućnost da ga koristimo. 

- Još 2012. godine je tadašnji ministar Ranko Škrbić najavio da ćemo da imamo elektronski karton i uputnice. Mi to nemamo. Pa je glavno pitanje, ili smo tada platili nešto što nismo dobili ili sad kupujemo nešto što već imamo. Kad se to razriješi sve ćemo znati - kaže Stanić.

On navodi da je ovdje očigledno da postoji opstrukcija oko preuzimanja podataka, iako bi trebalo da niko ne može da uslovljava sa podacima pacijenata. Naravno, on objašnjava da to nije razlog da građani ispaštaju i da je Ministarstvo zdravlja to moralo riješiti. 

Posebno naglašava da je informacioni sistem, ovaj ili onaj, morao biti operativan do danas. Ipak, to nije slučaj i baš zbog propusta pojedinaca.

Kako navodi, ovo je vrijeme kada zbog privatnih interesa ljudi na vlasti, koji su godinama uništavali zdravstveni sistem, račun se ispostavlja građanima i zdravstvenim radnicima. 

- U bilo kojoj situaciji u 21. vijeku, kad su digitalne tehnologije preuzele sve oblasti života i rada, mi moramo da imamo dogitalizovano zdravstvo i to je od suštinske važnosti. A tek u ovom periodu, kada smo se susreli sa korona virusom je od životne važnosti. Sa dobrim integrisanim informativnim sistemom se mnogo toga može uraditi što danas predstavalja probleme u zdravstvu. Ali, mi ćemo još morati da sačekamo - kaže Stanić.

I tako, dok su desetine miliona date firmama bliskim vlasti za informacione sisteme koji bi omogućili elektronske kartone, uputnice, nalaze, pacijenti u Republici Srpskoj će u vrijeme epidemije virusa korona biti i dalje prinuđeni da čekaju po nekoliko sati za običan komad papira.

Tako da, iako je predsjednik Vlade Republike Srpske obećao da je došlo vrijeme da zaboravimo papir i olovku i da krećemo u korak za savremenim svijetom, realnost nas je još jednom demantovala.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prosječna plata u susjednoj zemlji skoro dvostruko veća nego kod nas Prosječna plata u susjednoj zemlji skoro dvostruko veća nego kod nas
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 35m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 30m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 35m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 24m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 33m
    3