Умјесто навијачких грбова, цртају мурале великана (ФОТО)

17.07.2020. 09:41
1
ИЗВОР: Srpska.info

Требињски Центар за социјални рад, Форум младих и навијачке групе Црвене звезде и Партизана из овог града реализују пројекат промоције позитивних вриједности, а дио ових активности су мурали на фасадама требињских зграда и пролаза.

„Гробари“и „Делије“ ових дана приводе крају посао на изради по пет мурала, зидних портрета посвећених великанима културе, науке и култним ствараоцима иза свијета седме умјетности.

На зидовима су, умјесто навијачких грбова и парола, исцртани Никола Тесла, Иво Андрић, Драган Николић, Бата Стојковић, Раде Шербеџија, Љуба Тадић, Павле Вујисић, Алфред Хичкок, Стенли Кјубрик.

Меморандуми о сарадњи Центра за социјални рад, Форума младих и требињских навијачких група потписани су почетком јуна, у циљу стварања услова за провођење акција које су од заједничког интереса за Требиње.

– Циљ је био да овим меморандумима Центар за социјални рад, као партнер у пројекту промовисања позитивних вриједности,  успостави сарадњу са навијачким групама. Млади чланови “Гробара” и “Делија” засебно су укључени у низ догађаја који промовишу позитивне начине подршке својим клубовима и локалној заједници и кроз различите активности показују неки нови, другачији начин на који се могу бавити клубом – објашњава Александар Копривица, директор требињског Центра за социјални рад.

Он додаје да су крајем јуна одржане и едукативне радионице за представнике удружења навијача Црвене звезде и Партизана на којима су предавачи били из Новог Сада, а присустовали су и социјални радници из Требиња.

– Била је то прилика да од њих уче о најбољим начинима приступа навијању за свој клуб, да размјене мишљења, подијеле позитивна искуства и доживљаје током година навијања, одлазака на утакмице и бодрења клуба – истиче Копривица.

Новостечене вјештине на овим радионицама чланови требињских “Делија” и “Гробара” требали би показати у септембру, када су планиране радионице које ће они држати ученицима завршних разреда основних школа и нижих разреда средњих школа.

Поред цртања мурала који немају директне навијачке садржаје, као што је то раније био случај са неким графитима у Требињу, и едукативних радионица, у оквиру пројекта планирано је и реновирања просторија два навијачка удружења у Требињу.

  • Слика
  • Слика
  • Слика

У требињским удружењима навијача Партизана и Црвене звезде, за сада, нису жељели давати изјаве, а обећали су да ће се огласити за који мјесец, кад све буде завршено.

О малољетничкој деликвенцији  и сукобима навијача у Требињу расправљало се на седници Форума за безбједност града Требиња прије нешто више од годину дана, којој су присутвовали и представници навијачких група.

– У овим удружењима је велики број младих. Због онога чиме се баве појачана је енергија, па им желимо пружити помоћ у сузбијању лоших појава међу навијачима – навео је тада предсједник Форума и Скупштине града Драгослав Бањак.

Екологија и уређење града

Навијачи два највећа клуба су и раније у засебним акцијама, реализовали низ различитих активности које су за циљ имале помоћ локалној заједници.

Организовали су еколошке акције, уређења игралишта и стадиона у Требињу, даривали крв.

Прошлог љета, у циљу промовисања позитивних вриједности и другачијег начина бављења својим клубовима, организована су и предавања представника Партизана и Црвене звезде, а све у сарадњи са Форумом младих и требињским Центром за социјални рад.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Neko 17.07.2020. 10:01
    Bravo za ideju!
    Ovi naši švrljači zidova u Lukavici bi se mogli malo ugledati na trebinjske navijače.
Повезане вијести
Матуранти и професори обновили традицију: Меч у малом фудбалу за крај школе Матуранти и професори обновили традицију: Меч у малом фудбалу за крај школе
Мјештани и свештеник у радној акцији: Почела обнова Цркве Светих Архангела у насељу Хрупјела (ФOTO) Мјештани и свештеник у радној акцији: Почела обнова Цркве Светих Архангела у насељу Хрупј...
Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО) Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО)
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    7h 48m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    8h 5m
    2
  • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
    22h 42m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    8h 41m
    3
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    7h 10m
    0