Универзитет у Источном Сарајеву прославља 29 година рада

10.09.2021. 15:02
0
ИЗВОР: Катера

Универзитет у Источном Сарајеву свечаном академијом и промоцијом фототипског издања часописа "Васељена" 13. и 14. септембра обиљежиће 29 година рада и постојања, саопштено је нашем порталу из ове високошколске институције.

Програм обиљежавања годишњице Универзитета:

У понедјељак, 13. септембра у 18.00 часова биће промовисан фототипско издање часописа "Васељена" Универзитета у Источном Сарајеву Републике Српске/Српском Сарајеву 1995-2002, у сали Музичке академије УИС, на трећем спрату Електротехничког факултета.

У уторак, 14. септембра у 17.00 часова биће одржана Свечана академија поводом обиљежавања 29 година рада УИС у Административном центру Владе Републике Српске у Источној Илиџи.

Универзитет у Источном Сарајеву, под именом Универзитет у Сарајеву Републике Српске, основан је 14. септембра 1992. године одлуком Народне скупштине Републике Српске.

Том одлуком потврђене су раније одлуке власти Републике Српске према којима је Универзитет у Источном Сарајеву сукцесор Универзитета у Сарајеву (1949—1992), којег је, усљед избијања грађанског рата у БиХ, 1992. године морало да напусти више стотина наставника и сарадника, као и више хиљада студената српске националности.

Слична ситуација била је и на другим универзитетима у БиХ, који су се налазили на територији муслиманско-хрватске федерације, данас Федерације БиХ, посебно на универзитетима у Мостару и у Тузли.

Захваљујући ентузијазму и патриотизму српских наставника и сарадника са поменута три универзитета, као и израженој вољи народа и власти Републике Српске, основани су факултети и академије у Палама, Зворнику, Бијељини, Брчком и у Требињу, те ревитализована васпитно-образовна, научна, истраживачка, духовна и умјетничка дјелатност у свим већим општинама у источном дијелу Републике.

Данас ти факултети и академије чине темеље и стубове интегрисаног Универзитета у Источном Сарајеву.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Конкурс за упис студената 12. јуна Конкурс за упис студената 12. јуна
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    20h 16m
    13
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    3h 11m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    7h 16m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    7h 20m
    2
  • Преминула Вера Гргић
    2h 27m
    0